építészet : környezet : innováció

Parajdi Mester László előadása a BME-n

kezdés: 2018. február 20. CET 18:00vége: 2018. február 20. CET 21:00
A BME krízisÉPÍTÉSZET kurzus meghívott előadója Laszlo Mester de Parajd, azaz Parajdi Mester László (1949-) Franciaországban élő magyar származású építész. A szervezők ma este 18:00-tól mindenkit szeretettel várnak a nyílt, ingyenes előadásra.

Parajdi Mester László diplomamunkája és pályakezdő évei afrikai kutatásokkal és tervezési feladatokkal indultak, Nigerben számos középületet tervezett. Az ország tradicionális építészeti kultúráját is kutatta, eredményeit feleségével közösen jegyzett kötetben publikálta. A 80-as években megvalósult munkái példaértékűek, korukat messze megelőzően környezettudatos tervezési elveket tükröznek, ugyanakkor a tervező helyi építészeti hagyományokat is értő és középületekhez illő módon, monumentális léptékben használta.

Erre igen kevés jó példa akad az egykori gyarmatok posztkoloniális és kortárs építészeti törekvéseiben. Az előadás az Ipartanszék 2017/2018 tavaszi szemeszterében a Tanszéki kutatás/educatio extra muros szabadon választható tantárgy krízisÉPÍTÉSZET kurzusának keretében kerül megrendezésre. Az előadáshoz felkért hozzászólók Tibai Frida és Veres Laura építészhallgatók, akik 2017 őszén a TDK dolgozatukat az építész munkásságáról írták.

Időpont: 2018. február 20, 18:00-
Helyszín: BME K épület 221-es terem

 

vélemény írásához jelentkezzen be »