építészet : környezet : innováció

Nyüzsgő színek - a magyar teniszsport új központja

Ahogyan a tenisz közelít a fiatalokhoz, úgy alakulnak át fokozatosan sportlétesítményei is. Az egyre bátrabb eszközhasználat és lendületet, erőt sugárzó megoldások jellemzik Kendik Géza épületét is, amely a teniszezők Magyar Nemzeti Edzésközpontjának ad helyet.

Andre Agassi megjelenése a '80-as évek végén alapjaiban változtatta meg a teniszsport arculatát. A "fehér sport" hirtelen színessé vált. A "Paradicsommadár" rikító, extravagáns öltözetével a korábbi úri sportról kialakított képet lendületesebbre, fiatalosabbra változtatta. A nagy nemzetközi tornákon – Wimbledon kivételével – ma már a játékosok divatot teremtve, egyéni színes öltözékekben szerepelnek. A színes mezek, cipők, ütők világa mellett a pályák borítása, azok színvilága is megváltozott. Gondoljunk az évekkel ezelőtt kék salakon megrendezett madridi tornára.


Nemzeti Tenisz Edzőközpont - építész: Kendik Géza - fotó: Bujnovszky TamásEzt a színes, fiatalos világot tükrözi a teniszezők Magyar Nemzeti Edzőközpontjának új épülete. Az épület helyszíne Budapest, mely közel 100 éve a magyar teniszélet központja. A budai hegyekben található létesítmény otthont ad a Magyar Tenisz Szövetségnek, de öltözők, étterem, edzőterem, futófolyosó és egy szállodai szárny is helyet kapott benne.

Az épület a meredek budai hegyoldal, fákkal, intenzív zöld növényzettel borított részén van. Az építés során megőriztük a nagy lombos fákat, s újakat is telepítettünk. A domb alján, kilépve az épületből érjük el a salakos pályákat. A színes homlokzat egyrészt e két világ (zöld növényzet, vörös salak) színeinek összemosása, másrészt megidézi a magyar tricolor színvilágát. Anyag és színhasználatában szakít a világ többi teniszcentrumával, melyek monokróm színvilága megítélésünk szerint a múltat idézi.


Nemzeti Tenisz Edzőközpont - építész: Kendik Géza - fotó: Bujnovszky TamásAhogy egy teniszütő is két részből áll – a nyitott, húrozott fejrészhez kapcsolódik a tömör nyél – így a teniszcentrum is hasonlóan tagolt. Az épület pályákhoz kapcsolódó nyitott, nagy üvegfelületei – étterem, irodák, bírói helységek – mellett a színes épülettömegben találhatók az ott elhelyezett intimebb funkciók: az öltözők, a rehabilitációs központ és a szállodai szobák.
A teniszpályák különböző borításúak, megtalálható a salakos és kemény felület is a fiatalosan elegáns épület "lábainál". Ezek a pályák segítik a korosztályos magyar válogatottak, a serdülők, az ifjúságiak és a felnőtt élteniszezők felkészülését a rangos tornákra.

A NEK új épületének tervezése során a múlt nagy játékosainak véleményére is kíváncsiak voltunk. Így ezúton szeretnék újra köszönetet mondani a hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilandernek, a feledhetetlen wimbledoni bajnoknak, Pat Cashnek és a magyar teniszsport egyik kiemelkedő alakjának, a kétszeres páros Grand Slam-győztes és háromszoros páros világbajnok Taróczy Balázsnak. Többek közt ők is gazdagították meglátásaikkal, ötleteikkel és tapasztalataikkal a magyar teniszsport új központjának létrejöttét. 

Kendik Géza építész 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »