A budapesti lakásárak növekedése a harmadik leggyorsabb a világon

Mi, akik itt élünk, a bőrünkön tapasztaljuk, hogy már az se mindegy, hogy egy ingatlant szeptemberben vagy októberben veszünk meg, foglalózunk le vagy adunk el. Több hónap eltéréssel pedig már milliós különbségek lehetnek. Nos, most az egyik legmenőbb ingatlantanácsadó-elemző cég, a Knight Frank alátámasztotta azt is, amit a mindennapjainkban érzékelünk: Budapest ingatlanárainak növekedése a világon a harmadik leggyorsabb. 

Tavaly a harmadik negyedévben 19 százalékkal nőttek a lakásárak Budapesten az előző év azonos időszakához képest. A budapesti lakásárak növekedése nemzetközi összehasonlításban a harmadik leggyorsabb volt tavaly a harmadik negyedévben — derül ki a Knight Frank globális lakáspiaci indexéből, amely világszerte 150 városban hasonlította össze az ingatlanárak emelkedését 2017 harmadik negyedéve és 2018 harmadik negyedéve között. 


 

Persze mondhatjuk, hogy volt honnan feljönni, hiszen még néhány évvel ezelőtt is egy budapesti ingatlan ára a töredéke volt egy londoni, párizsi, római vagy bécsi lakásnak. Halkan tegyük hozzá, még most is. És hát bizony, jó ideje már Prága is ide sorolandó. Nyilván ez az ingatlanár-összehasonlítás mindig fals, hisz sem a fizetések, sem a gazdaság, sem a vásárlóerő nem összehasonlítható, miért lehetne összehasonlítható az ingatlan, de ha az aboszolút értéket nézzük, mégis ez a helyzet. 


 

Ennek persze épp annyi a jó oldala gazdaságilag, mint a rossz, egy idő után azonban ez a lufi kipukkadhat. És nyilván, aki vásárolni szeretne, azt nem vigasztalja, hogy mennyit ér majd a még meg sem vásárolt ingatlana. 

A budapestinél nagyobb mértékben csak a kínai Hszianban és az indiai Ahmedabadban nőttek az ingatlanárak a vizsgált időszakban. A Knight Frank listájának első 10 helyezettje között Európából Budapest mellett Portó, Rotterdam és Amszterdam kapott még helyet. A szomszédos fővárosok közül Zágráb 11,5 százalékos áremelkedéssel a lista 16. helyén zárt, Bukarest pedig az 56. helyen áll, mivel a román fővárosban csupán 5,6 százalékos növekedést mértek.


 

Az indexszámításhoz a Knight Frank a hivatalos állami statisztikákat és a központi bankok adatait használta fel, azaz Magyarország esetében a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank adatait vizsgálta.

Míg Budapest belvárosában 2018-ban a lakások négyzetméterára elérte a 850 ezer forintot, ez a szám Varsóban 865 ezer forintra, Prága belvárosában 1 millió 435 ezer forintra nőtt, míg Bécs belvárosában a lakások négyzetméterára meghaladta a 2 millió forintot.

Építészfórum