építészet : környezet : innováció

Nem mindegy! Hol és hogyan élünk...

kezdés: 2017. szeptember 27. CEST 08:00vége: 2017. szeptember 27. CEST 18:00
Szeptemberben jön a "City Hungary Fórum 2017" konferencia, amely most a fenntartható városokról és közösségekről fog szólni. A rendezvényen a helyi politikai, a városi önkormányzatok dontéshozói, illetve a fenntarthatóság mellett elkötelezett cégek és civilszervezetek vezetői fognak találkozni. 

Ma, szerte a világban kurrens téma a fenntartható város. Az ENSZ Fenntartható Fejlődés 11. a fenntartható városokra és közösségekre fókuszál. Arra a városra, mely befogadó, biztonságos, rugalmas. Ahol jó élni, ahol jó dolgozni, ahol jó tanulni. Mi is ilyen magyar városban szeretünk élni.

A három sztenderd Fenntarthatósági Pillér (Emberek/társadalom, Bolygó/környezet, Profit/Gazdaság) mellett negyedik pillérként a Kultúrát (UNESCO-val egyetértve) tartjuk. Ez utóbbi a közép-európai régió és Magyarország tekintetében is kikerülhetetlen. S nem csak kikerülhetetlen, hanem a kultúra az, ami biztosítja identitásunkat, „szellemi fenntarthatóságunkat”: szellemi gyökereink adják tartásunk alapját.

A "Mit?" kérdésre már sokan felhívták a figyelmet: a kihívások és lehetőségek városait fenntarthatóvá kell tenni. A különböző sztenderdekről a City Hungary is sokat írt. Ezzel mindenki egyetért. Ki ne szeretne magasabb életminőséget elérni, magasabb életszínvonalon élni?

Azonban a megvalósítás okozza a legnagyobb dilemmát. „A gondolkozz globálisan és cselekedj helyben!” útmutatás itt, Közép-Európában, Magyarországon még inkább jellemző. A sikeres városok mind másban erősek. Az első, nem könnyű lépés mindig az, hogy egy-egy város megtalálja egyéniségében azt a kulcsterületet, kulcstényezőt, amihez a többi területét kapcsolhatja (stratégia), amire később kommunikációját is építheti. Pozícionálni tudja magát. Saját erőforrásait rendszerezni és fókuszálni tudja a sikeres városműködés érdekében.

A 7. éves évi összegző City Hungary Fórum az a hely, ahol személyesen találkoznak a helyi politika, a városi önkormányzatok, a központi kormányzat döntéshozói, a városfejlesztés vezető szakértői, a fenntartható város működésében érdekelt cégek és civilszervezetek vezetői, valamint az érdekelt oktatási intézmények, tudományos világ oktatói, kutatói. A fenntarthatóság négy pillérét alapul véve keresünk jó megoldásokat a magyar városok számára. Nem csak a nemzetközi mintákat, hanem a magyar városok példáit is górcső alá véve. Aktuális modellek, módszerek, megoldások, tippek a helyi közösségek és a nemzetközi városfejlesztés világából.

Mi ezt nyújtjuk Neked a következő City Hungary Fórumon (2017.09.27, Hotel Budapest Körszálló), melynek fővédnöke: Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

Ismerd meg a részleteket! A City Hungary Fórum önálló honlapja, melyet folyamatosan új információkkal töltünk fel itt található.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »