építészet : környezet : innováció

Napfény a fejlődésért

Kisgyermekek számára különösen fontos a napfény: egy óvodában nem csak egészséges fejlődésük szempontjából fontos, de a barátságos, otthonos hangulat megteremtésében is hatalmas szerepe van. A Solid Architecture ezt felismerve tervezte óvodaépületét áttekinthetőre, rugalmasan használhatóra és kiemelkedően világosra.

Neufeld an der Leitha (Lajtaújfalu) új óvodájának meghívásos tervpályázatát a Solid Architecture nyerte el. A tervezési feladat egy négy óvodai csoport számára megfelelő épület létrehozására irányult, amely szükség esetén bővíthető két további csoport számára is. Az építésziroda koncepciójának lényeges eleme volt a napfény és az épület kölcsönhatásának megteremtése, ami a kelet-nyugati tájolásban, a telek adta lehetőségek minél hatékonyabb kihasználásában és a világosan strukturált alaprajzban is megmutatkozik. A horizontális hangsúlyú, lapostetős épület bejárati homlokzata zárt, a markáns párkányzat és a nagy üvegfelületek által tagolt látványa védelmet, intimitást ígér a belépőnek, az utca felé egyetlen, északi irányból megnyitott falfelület pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a déli és nyugati oldalon lévő nyílt területek a gyermekek számára valódi védett helyként szolgáljanak.

Neufeld an der Leitha (Lajtaújfalu), óvoda.

A középfolyosó tengelyére szervezett, áttekinthető alaprajzi elrendezésben a kiszolgáló helyiségek a folyosó északi oldalára, míg a négy óvodai terem a déli oldalra került – ezek mindegyikéhez öltöző és vizesblokk kapcsolódik. A mozgatható falak és a belső üvegfelületek segítik a rugalmas térhasználatot: nyitott, kommunikatív központi teret vezettek végig az egész épületen, amely az aktuális igények szerint határolható. A csoportos szobák udvar felé nyíló, hatalmas üvegfelületei észrevétlenné teszik az épületszerkezetet, egyben lehetővé teszik a természetes fény lehető legnagyobb mértékű beáramlását is.

Neufeld an der Leitha (Lajtaújfalu), óvoda.

Az óvoda egész épületét átszövő felülvilágító-hálózat napfénnyel látja el a központi zónát és a mellékhelyiségeket is. A tervezőktudatosan választották a VELUX tetőtéri ablakokata benapozás erősítésére, a tetőablakok ugyanis a lapostetőbe kiemeléssel beépítve és rendszerbe kötve, automatikusan képesek egyenletes szellőztetést és folyamatos benapozást biztosítani, miközben a beépített esőérzékelő szükség esetén önműködően zárja az ablakokat. A távirányítással nyitható VELUX tetősíkablakok árnyékolókkal is felszerelhetők, legyen szó fényszűrésről vagy fényzárásról, míg a külső hővédő rolóka forró nyári napokon a beérkező hőterhelést akár 76 százalékkal is csökkenteni tudják.

Neufeld an der Leitha (Lajtaújfalu), óvoda.


A tetőtéri ablakok a tervezők szándéka szerint minden olyan helyiséget napfénnyel árasztanak el, ahol hagyományosan nem találkozhatunk természetes fénnyel. A mellékhelyiségek, folyosók és öltözők bevilágítása melegséget sugárzó, otthonos helyiségeket eredményezett, amelyek mellett a csoportos helyiségek önálló kis világot alkotnak. Az udvar felé nagy üvegfelületekkel forduló termek között vizuális kapcsolatot teremt az egymáshoz képest elmozgatott kubusok oldalirányú megnyitása, valamint a helyiségeket összekötő, konzolos alátámasztású fa pergola. Az így létrejött átmeneti tér nem csak védettséget ad, de a nagy alapterületű, téglalap alaprajzú épület belső tereinek árnyékolásában, szélvédettségében is szerepet kap. A belső helyiségek megfelelő bevilágításáról pedig a tetőn elhelyezett, tíznél is több tetőtéri ablak gondolkodik.

Neufeld an der Leitha (Lajtaújfalu), óvoda.

Az épület szabályozott szellőzéssel rendelkezik, amihez a felülvilágítók is nagymértékben járulnak hozzá. Hűtését, fűtését és a friss levegő áramlását egyaránt levegő-föld hőszivattyún keresztül oldották meg, de az esővíz tárolásáról és felhasználásáról is gondoskodtak. E környezetbarát megoldások, valamint az egy rendszerbe integrált épületüzemeltetési megoldások nemcsak a fenntarthatóságot szolgálják, de a gyermekek megfelelő fejlődéséhez és biztonságához is nagymértékben járulnak hozzá, hiszen egy óvoda nem csak időtöltésre szolgáló helyszín, nem csak oktatási épület, de példa is a gyerekek számára.

Az óvoda egész épületét átszövő felülvilágító-hálózat napfénnyel látja el a központi zónát és a mellékhelyiségeket is. A tervezőktudatosan választották a VELUX tetőtéri ablakokata benapozás erősítésére, a tetőablakok ugyanis a lapostetőbe kiemeléssel beépítve és rendszerbe kötve, automatikusan képesek egyenletes szellőztetést és folyamatos benapozást biztosítani, miközben a beépített esőérzékelő szükség esetén önműködően zárja az ablakokat. A távirányítással nyitható VELUX tetősíkablakok árnyékolókkal is felszerelhetők, legyen szó fényszűrésről vagy fényzárásról, míg a külső hővédő rolóka forró nyári napokon a beérkező hőterhelést akár 76%-kal is csökkenteni tudják.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »