építészet : környezet : innováció

Minden egyben - százéves villa Budapesten

A budapesti Rezeda utcában, a zöldellő Gellérthegy oldalában van egy százéves villa, amely tetejéről lenyűgöző látványt nyújt a pesti panoráma. De ne ragadjunk kint, hiszen bent egyszerre van jelen a századfordulós elegancia, a '60-as évek tiszta formavilága és a kortárs játékosság. Minden egyben a POSITION Collective által áttervezett épületben. 

Budapest egyik - talán - legkülönlegesebb helyén, a Rezeda utcában áll az a századfordulós villa, amely belső rekonstrukcióját terveztük meg. A 195 m2, kétszintes épületet egy négytagú család igényeinek megfelelve alakítottuk ki. A ház adottságai kiválóak: 180 fokos pesti panoráma és egy gyönyörű ősfákkal beültetett teraszos kert a Gellérthegy oldalában.


Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid



Belül a nagy belmagasság, a városi látkép felé megnyitott erkélyes oldalról rengeteg fény árad a nagyméretű polgári terekbe. Az eredeti alaprajz már önmagában nagyvonalú térképzéssel rendelkezett, azonban a célunk az volt, hogy egy "falnélküli", áramló életteret hozzunk létre. Az emeleten a családi élettér különböző funkciói (nappali, étkező, konyha, hall) egy légtérbe kerültek, míg a földszint a szülők élettere, ahol a fürdő és a háló funkció vált közös térré. A festett faburkolattal és beépített bútorokkal átértelmezett tartószerkezeti falat, térszervező egységként kezdtük értelmezni, amely érdekes téri átlátásokat hoz létre. Az egybefüggő emeletből csupán a gyerekek szobáját és kiszolgáló helyiségeket választja el falazati elem. Ezeken a falszakaszokon visszahoztuk a ház korabeli belsőépítészetére jellemző klasszikus, falburkolati díszítettséget.


Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid


Fontosnak tartottuk, hogy egy 100 éves villaépület belsőtere is valamilyen módon tükrözze a ház külső jellegét, azonban ne konkuráljon a tulajdonosok modern, egyszerű ízlésével. Nagy szerepet kapott a koncepció- és különösképpen a világítástervezésben a megrendelők fotógyűjteménye. A rendelkezésre álló falfelületek nagy részét az egyre bővülő kortárs gyűjtemény teszi élővé, változatossá. A visszafogott belsőépítészeti színhasználat célja, hogy a berendezési tárgyak és a tér kontrasztja domináljon. A bútorok kiválasztásánál teret adtunk a jellemzően a '60-as évek tiszta formavilágával rokon, eklektikus, színes, kortárs designnak, ahol a nagy klasszikusok mellett, még kevésbé ismert brandek is szerepet kaphattak.

POSITION Collective

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »