építészet : környezet : innováció

Megnyílt Dévényi Sándor kiállítása

A magyar organikus vonal egyik izgalmas alakja 70 éves lett. Legtöbbünk Pécs építészetével köti Őt össze, és való igaz, épületeinek karakterisztikumát átjárja a város múltja, jelene. Expresszív házakat azonban nem csupán az Öt torony városa köszönhet neki. 

Az építészet mindig is a vérében volt: családja többi tagjától sem állt távol a mesterség, és már kisgyermek kora óta a tervezés lázában égett. Január 31-én megnyílt a Vigadó Galériájában rendezett kiállítása. Városterveitől kezdve egészen a kisebb léptékű elképzelésekig most mindent megismerhetünk alkotói tevékenységéből.


Dévényi Sándor tervei alapján épült meg a Marcali Fürdő téglaarchitektúrája is.

 

Pályáját az Ipartervnél kezdte, majd Pécsen a Baranyaterv és a Dél-dunántúli Tervező Vállalat tervezőjeként dolgozott. 1987-től a Lakásépítő Mérnöki Iroda főmérnöke volt, míg 1990-ben Skrobák Lászlóval alapított önálló tervezőirodát. 2011-től már a a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Építőművészet Intézet egyetemi tanáraként is ismert.


A Hungaria Irodaház, fotó:mma.hu

 

Pécs műemlék-helyreállításai mellett saját korának építészetével is megajándékozta a várost, korai munkája például az impresszív Egyetemi Pinceklub. Bár családi házairól is ismert: neves középületei között a marcali fürdőt, a harkányi gyógyszállót és a Szent Gellért tér Forrásházát tarhatjuk számon. Egyértelműen az organikus építészet ikonikus magyar alakja, ahol először a Csete György által vezetett Pécs Csoport vonala felé fordult, de később Makovecz Imre munkássága hatott rá.


Dévényi Sándor, fotó: Darabos György


A Dévényi Sándor Által tervezett kultikus Egyetemi Pinceklub

 

"Az építészetről Dévényi Sándor azt vallja, hogy a környezet a meghatározó, ahová az épület kerül, ehhez kell igazítania építészeti terveit, gondolatait. Dévényi és munkatársai Pécsett alapozták meg azt a gondolati közösséget, amelyet ma pécsi iskolának lehet tekinteni. Ennek lényege, hogy az emlékeket úgy kell megőrizni, amennyire az szükséges az épület fenntartásához. És csak ilyen mértékig szabad átalakítani, kiegészíteni, vagy új funkcióval bővíteni."— olvashatunk hitvallásáról az MMA oldalán.


Megnyílt Dévényi Sándor kiállítása a Vigadóban., fotó: MMA Instagram oldala

 

Az építész életműje rendkívűl változatos, így sokunk megtalálhatja vele a közös hangot. A kiállítás március 24-ig megtekinthető, érdemes rászánni az időt.

 

 

Helyszín: Vigadó Galéria - Földszint

              Budapest, Vigadó tér 2, 1051

Kurátor: Dénes Eszter

Szervező: Kós Károly Alapítvány, MMA Építőművészeti Tagozat

A kiállítás  2019. február 1. és március 24. között látogatható.

 
 
 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »