építészet : környezet : innováció

Lengyelország [51]

Kikockázott családi házbővítés Lengyelországban

Hatalmas fekete kocka töri meg Wrocław egyik kertvárosának szabályos szövetű, de vegyes építészeti kialakítású utcaképét. A lengyel KameleonLab iroda egy meglévő és teljesen újragondolt házhoz tetris játék szerűen toldott új részeket. Bán Dávid írása.

Ismétlődő archetípus: családi ház pajtában

A helyi építészeti formavilág és tradíciók újracsomagolása nem egyedi eset, láttunk már rá visszahúzódó vagy merész anyaghasználattal kiemelkedő példákat. Ebbe a sorba illeszkedik a pajtát idéző, RS+ Architects tervezte, dél-lengyelországi családi ház is. Bán Dávid...

Az elforgatott tető védelme alatt

A szigorú helyi szabályozások és a telek domborulatai késztették kreatív megoldásokra a Bartek Arendt és Kasia Bedra alkotta építészpárost, amikor megtervezték a műgyűjtő házaspár otthonát Északnyugat-Lengyelországban. Bán Dávid írása.

Ketrecbe zárt családi ház Sziléziában

Kövekkel és földdel kitöltött gabion ketreccel borított falak adnak szokatlan, rideg, ám a környék középkori templomaira és váraira utaló külsőt a lengyel Kropka Studio tervezte, sziléziai családi háznak. A komor küllem azonban világos és nagyvonalú belsőt takar. Bán...

Varsói luxus: a Cosmopolitan

44 emelet, 160 méter, 236 lakás és persze a rendkívül magas minőség - ezek jellemzik a Helmut Jahn tervezte Cosmopolitant, amely Varsó második legmagasabb felhőkarcolója. A fényűzést a Dornbracht fürdőszoba szerelvényei biztosítják.