építészet : környezet : innováció

Közönségdíjas lett az új Néprajzi Múzeum terve

Több, mint 20 ezren látták a Műcsarnokban a II. Építészeti Szalon kiállítását, közülük másfélezren szavaztak a kiállított épületekre vagy projektekre. A kiosztott három közönségdíjat a finisszázs alkalmával adták át. 

Az elmúlt öt évben a Műcsarnokban komoly szakmai- és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2019-ben újra Építészeti Szalon következett, amelyen az elmúlt öt év kimagasló hazai építészeti eredményeinek bemutatása mellett különös hangsúlyt kapott az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás.
 
A II. Építészeti Szalonon önálló tematikus egységként jelent meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás. Külön blokkban mutatták be a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely (1977–1990) tervezőinek munkásságát, a csoport létrejöttétől egészen a jelenkorig. A Műcsarnok apszisában berendezett szekció a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877–1959) modern építészete előtt tisztelgett. A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrált „A jövő körvonalai” címet viselő egység. A Szalon egyik oldaltermében egymást követte a Hello Wood interaktív installációja, amely az építészeti gondolkodásban való részvételre ösztönözte a látogatókat, és a „Fényarchitektúra” kiállításrész, amely az anyagtalan fény segítségével teremtette meg a térélményt. Ezzel az installációval a Bauhaus centenáriumán az összművészeti iskola korszakos fénykísérleteire is emlékezett a tárlat. A kiállítás főkurátora Szegő György DLA építész, iparművész, a Műcsarnok művészeti vezetője volt.

A kiállítást több mint 20 ezer néző látta. Arra kérték a látogatókat, hogy válasszák ki a nekik leginkább tetsző kiállított épületet vagy projektet. 1500-an szavaztak, és az alábbi három projekt nyert közönségdíjat, melyet a finisszázs alkalmából, augusztus 25-én adták át:

FERENCZ MARCEL DLA | NAPUR architect
Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont tervével

BÖRÖCZ SÁNDOR | Lisys-Projekt, BOTZHEIM BÁLINT és MÁTRAI PÉTER
a Fényarchitektúra projekt létrehozásáért

TÁTRAI ÁDÁM, KÖNINGER SZILÁRD, STEIN JÚLIA | CAN architects
a Hubertus-kápolna projekttel

(Forrás: Műcsarnok)

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »