építészet : környezet : innováció

Ispita és Design Pavilon: Design Hét Győrben

A nagy sikerű Design Hét Győr programsorozatot az idén harmadik alkalommal szervezi meg a Terasz Csoport. Az események központi helyszíne a Magyar Ispita. Az ünnepélyes megnyitó köztéren, a Nefelejcs közben zajlott: Radnóczi László pavilonja erre az alkalomra készült el a Rómer Flóris Múzeum előtt.

Ideiglenes pavilonok: Számos nemzetközi példát sorolhatnánk, ahol múzeumok, kiállítások próbálják az épületeik bejárata előtti köztereken is megszólítani potenciális látogatóikat, egyben pihenő felülettel, találkozási ponttal is gazdagítva környezetüket. Leghíresebbek talán a londoni Serpentine Galéria évről évre megújuló pavilonjai, melyek tervezésére való felkérés önmagában komoly szakmai elismerésnek számít. Az idei Design Hétre elképzelt pavilon is összetett funkciót tölt be. Célunk, egy olyan ideiglenes építmény létrehozása volt a múzeum számára, melynek áttört falai, fedett-nyitott terei kültéri kiállításokkal élőbbé tennék a Nefelejcs közt, mint városi teret, padjai, zöldfelületei látvány-elemként és használati értékükkel is gazdagítanák Győr belvárosát.

 


Design Pavilon Győr - építész: Radnóczi László

 

 

Helyszín: A Nefelejcs köz egyike a győri belváros azon rejtett, zegzugos tereinek, melyek vonzóvá, élővé, a látogatók és itt lakók számára is varázslatossá teszik azt. A Rómer Ház és a Magyar Ispita közvetlen közelében programokban sincs hiány. Ezeket a nagyszerű adottságokat kívánja tovább erősíteni az elképzelt kültéri kiállító pavilon, a városi tér további felfedezésre váró rétegeit hozva létre az ide látogatók számára. Környező múzeumok tereibe invitáló gesztusaival, azok előtereként az épületek belső kiállítótereit is a bebarangolható városi közterek közé próbálja sorolni.

 

Design Pavilon Győr - építész: Radnóczi László

 

Koncepció: Az építmény ideiglenes jellegéből adódóan a tervezés során az újrahasznosíthatóság kezdettől fogva kulcsfontosságú szempontként volt jelen: egyrészt a felhasznált alapanyagok oldaláról, másrészt mivel a konstrukciónak szétszedhetőnek és újra összerakhatónak kellett lennie. Hasonlóan fontos tényezőnek bizonyult, az egyszerű eszközökkel, technikákkal való gyors megépíthetőség – low-tech megoldások - alkalmazása, mivel az építéshez csak saját erőforrásainkra, ill. a Hild József Szakgimnázium támogatására számíthattunk, minden eszközzel felszerelt kivitelező cég megbízására nem volt lehetőség.


Design Pavilon Győr - építész: Radnóczi László

 

A pavilon fő építőanyaga az újrahasznosított mineralizált faforgács felhasználásával előállított Durisol fabeton falazóelem. A zsalukőhöz hasonló geometriával gyártott elemekhez olyan áttört rakás-módot terveztünk, amivel mellőzhető az elemek vágása mind a stabilitást adó L-alaprajzú kialakítás sarokpontjaiban, mind a falvégeknél. Mindez az említett könnyű megépíthetőség miatt, de a pavilon tervezett későbbi áthelyezése miatt is lényegessé vált. A csavarozással egymáshoz rögzített falazóelemek fa keret-szerkezetben jelennek meg, ami stabilizálja, egyben barátságossá teszi az építményt. A Durisol elemek nyers felületéhez, anyagszerű textúrájához illeszkedve a fa szerkezet gyalulatlan építő-pallókból, valamint tetőlécekből és deszkákból áll. A burkolat lejtését megfelelő teherbírású, állítható magasságú terasz-lábak egyenlítik ki, így a pavilon felszámolásakor az alépítmény a burkolat megsértése nélkül elbontható lesz. A részben eltakart szerkezet egyben lebegő hatást kölcsönöz az építménynek, ami a helyfoglalás átmenetiségére utal.

 

Design Pavilon Győr - építész: Radnóczi László - építés: Hild József Szakgimnázium tanárai és diákjai

 

Az alkalmazott anyagok, kapcsolatok az építés technológiájából adódóan nyersek, őszinték, de azt reméljük, mindez inkább generálja majd a pavilon sokrétű használatát, semmint távol tartja a közönséget. Bár egy hétre terveztük, a pavilon elnyerte a városvezetés tetszését, így a Design Hét rendezvénysorozata után is helyén maradhat, a tér 2020 tavaszára tervezett felújításáig. Terveink szerint ekkor a győri Aranyparton fogjuk újra felállítani.

 

Design Pavilon Győr - építész: Radnóczi László

 

A kezeletlen felületek természetes öregedése közép-távon felveti a fa-anyag kezelésének szükségességét, az ülőfelületek mellett kialakított zöldfelületek rövid-távon is gondozást igényelnek. A pavilon anyagainak következménye, hogy megépítése után sem hagyható magára, akkor él, ha gondozzák, használják, bár utóbbi megállapítás bármely épületre igaz. Mivel az idő jelei építményünkön gyorsabban jelentkeznek majd, mint a környező házakon, így helyfoglalásunk ebből a szempontból egyben kísérlet is. Majd fél éves fennmaradása során lehetőség nyílik arra, hogy a múzeum valóban integrálja a pavilont terei közé – falain kültéri kiállításokat megjelenítve – egyben biztosítva az alapvető gondozást, a zöldfelületek számára szükséges öntözést is. Hogy a pavilon naplemente után is a tér látvány-elemévé válhasson és biztonságos környezet érzését nyújtsa, éjszakai világítással tervezzük megvalósítani.


Design Pavilon Győr - építész: Radnóczi László

 

Köszönetnyilvánítás: Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Rómer Flóris Múzeumnak és Győr Város Önkormányzatának a helyszín biztosításáért, a Leier Hungária Kft.-nek az építőanyagokért, valamint a Hild József Szakgimnázium tanárainak és diákjainak, akik precíz, kitartó munkájukkal lehetővé tették, hogy a pavilon megvalósulhasson. Az épületet elsőként a Design Hét nyitóeseményén próbáltuk ki, a rendezvény részeként megtartott divatbemutató háttereként és zenepavilonként is sikerrel vizsgázott. Reméljük, ittléte alatt kültéri kiállítótérként, találkozási pontként mindvégig képes lesz hozzájárulni a Nefelejcs köz, mint városi tér használatához, hangulatához.

 

Radnóczi László

 

Szerk: SK

vélemény írásához jelentkezzen be »