építészet : környezet : innováció

Ipari épületből luxuskollégium

Ez nem az a koli, amire te gondolsz - felső kategóriás diákszállás költözik a Tűzraktár új szárnnyal kiegészülő hajdani épületébe. A telken keresztülvágó, köztér jellegű helynek szánt passzázsnak és belső parknak köszönhetően a kollégiumban pezsgő élet pedig az utcára is kihúzódhat. Az Avant-Garde Építész Stúdió (Kertész András Tibor) és a K-arc Kreatív Műhely (Milassin Gergely, Nyitrai Tünde) által tervezett épület már szerkezetkész állapotban van.

A hely története

A meglévő átalakítandó és felújítandó épületet (továbbiakban: „A” épület) a Labor Műszeripari Művek az 1950-es években építette fel három ütemben, laboratóriumi berendezések gyártására. A tervezést az Általános Épülettervező Vállalat végezte. A három szerkezeti dilatációs egységre tagolt épület középső egységének eltérő szerkezeti rendszere arra utal, hogy feltehetőleg korábbi építési ütemben készülhetett. Az 1500 m2 alapterületű pince + 4 szintes épület különböző gyártási folyamatoknak adott helyet, a 4. emeleten tetőteraszos étterem szolgálta a gyár dolgozóit. Az üzem 1991-ben zárta be kapuit és lényegében mintegy 14 éven keresztül használaton kívül volt. Ezt követően az épület Tűzraktér néven kulturális projekthelyszínként szolgált 2007-ig.

A meglévő épület három épületrészből áll: a legrégebbi a középső épületrész, amit 1950-es években építettek (továbbiakban „A2” épületrész). A két szélső épületrészt 1963 körül építették az épület mellé. (Thaly Kálmán utca felé eső az „A1”; a keleti -37192 hrsz. szomszédos ingatlan felőli- pedig az „A3” épületrész). Az épület mindegyik része alápincézett, földszint + 4 emeletes (visszahúzott 4. emeleti szinttel). Emellett a középső és a keleti épületszárny tartalmaz egy 5. szinti épületrészt is.

A Tűzoltó utcai épületszárny mögött L alakú alaprajzzal új épületszárny létesül (továbbiakban: „B” épület). A tervezett új épületrész alápincézetlen tömege földszintet és hat emeletet foglal magába. 


Milestone diákszálló - építész: Kertész András Tibor, Acsády Zsombor (Avant-Garde), Milassin Gergely, Nyitrai Tünde (K-Arc)


Az átalakítás tervei

Az eredeti építési engedélyezési tervdokumentációt a K-arc Kreatív Műhely Kft., Milassin Gergely és Nyitrai Tünde készítette. Részletek az átdolgozott műszaki leírásból:

Tömegformálás

A beépítés építészeti megformálását alapjaiban határozza meg a felújítandó, karakteres Tűzoltó utcai épület tömeg. Felújításával törekedtünk az eredeti arányok, léptékek megtartására. A tervezett belső udvari szárny homlokzati és alaprajzi megformálásával is a meglévő „ipari épület” funkcionális szigorú rendszerét folytatjuk, mivel a tervezett funkció is határozottan kötött alaprajzi struktúrát és homlokzati nyílászáróosztást követel meg.

A meglévő épület megtartásával a középső traktusban nyíló széles megnyitással a SOTE épülete felől bejáratot alakítunk ki a parkként kialakított belső udvar felé. A bejárat a kialakítandó teljes tömbön átvezető passzázs megközelítését is lehetővé teszi. Az udvarban az Üllői út és az egyetem között feltételezhetően intenzív gyalogos forgalom alakul ki, így arra számítunk, hogy a belső udvar közterületként fog működni. A belső kertet utcabútorokkal, köztéri burkolattal és növényzettel tervezzük.

Meglévő épület

A Tűzoltó utca és a Thaly Kálmán utca sarkán üzlet, vendéglátás céljára önállóan működő egység kapott helyet, melyett az épület előtti kiemelt utcaszintről lehet megközelíteni. A passzázs jobb oldalán létesített udvari és utcai bejáraton keresztül közelíthető meg a kollégium előtere - itt elegáns nagy belmagasságú lobbí és recepció lesz kialakítva. Az épület lobbyjában szinteltolással sport és szabadidő eltöltésére alkalmas terek, illetve társasági életet is biztosító mosóhelyiség kerül kialakításra. 

A meglévő épület fő lépcsőházait elbontjuk a Thaly Kálmán utcai lépcsőház kivételével. A épület B szárnyhoz csatlakozó szakaszán az eredeti lépcső helyén új, a meglévő és új épületszárny szintjeit is kiszolgáló közlekedőmag létesül, ahol három felvonót is kialakítunk, biztosítva az egyes szintek akadálymentes megközelítését. A meglévő épület középső traktusa alatt üzemviteli funkciók kapnak helyet.


Milestone diákszálló - építész: Kertész András Tibor, Acsády Zsombor (Avant-Garde), Milassin Gergely, Nyitrai Tünde (K-Arc)


Tervezett 'B' épület

Az újonnan létesülő épületszárny a 2. emeleti szinttől az alatta átvezető passzázs fölött konzolosan kapuzatot alkot a csatlakozó, szintén konzolosan kialakított Thaly Kálmán utcai tervezett lakóépület udvari szárnyával. A konzolosan kialakított épületrész a szabályozási tervben meghatározott KZ övezet fölé épül. 

A tervezett épület földszintet és 6 emeletet foglal magában. A Tűzoltó utcai meglévő épületszárny mögött az új épület L alakú alaprajzzal a szomszédos épületek tűzfalához simul. A 'B' épület megközelítése a belső kertből és az 'A' épületből egyaránt megközelíthető. A kollégium parkolási igényét kielégítő parkolószámot a földszinten elhelyezett, a Tűzoltó utca felől megközelíthető parkolók biztosítják. Kerékpár tárolásra is van lehetőség a gépkocsiparkolóval egy légtérben.

A földszinten az udvar felé szobaegységeket létesítünk, illetve tanuló szobákat alakítunk ki. A földszinten 5 db szobaegység is létrehozunk, ebből 1 db akadálymentes kialakítású. A földszinti szobákból megközelíthető az épület mögötti saját telken lévő zöldterület is. Mivel a földszinti helyiségek az emeleti beépítési kontúrhoz képest a telekhatárhoz közelebb létesültek, az 1. emeleti szobákból tetőterasz és zöld tető megközelítése lehetséges. Az emeleti szintek középfolyosóval készülnek. A középfolyosókról nyílnak ez egyes szobaegységek. A szinteken 1-1 db takarítószer tárolót magába foglaló szobaasszony helyiség létesül.

Az 'A' meglévő épület szintmagasságai az új 'B' épület szintmagasságaitól eltérőek. A szintek a két épület között (meglévő épületben) kialakított lépcsőkkel átjárhatóak. A 'B' épület lépcsőházból általános szinten az L alakú szárny középfolyosójára jutunk, ahonnan ez egyes szobaegységek.

A szobaegységek egyágyas kialakításúak, lakóhelyiségeik az utcára, hátsó udvar felé vagy légudvar felé nyílnak. A határoló falai SILKA mészhomok tégla szerkezettel készülnek. A fürdők általában a közlekedők felőli belső oldalra kerülnek. A szoba minikonyhával felszerelt (mosogató, mikró és hűtő). A belső terű helyiségek mesterséges szellőzést kapnak. A meglévő épületben a legfelső szinten penthouse jellegű szobaegységeket terveztünk. Az egyes egységek saját panorámás terasszal rendelkeznek. Az épület tetőszintjén rendezvények megtartására van lehetőség, itt pergolás kialakítással fogyasztó terasz és pihenőhelyek lesznek.


Milestone diákszálló - építész: Kertész András Tibor, Acsády Zsombor (Avant-Garde), Milassin Gergely, Nyitrai Tünde (K-Arc)


Kiviteli tervek, módosítások

Az Avant-Garde irodát, Kertész András és Acsády Zsombor csapatát a Budapest IX. kerület Tűzoltó utca 50-56. szám alatt lévő ingatlan átalakítására, felújítására, bővítésére szolgáló kiviteli tervek készítésével bízta meg az építtető, melyre jogerős építési engedéllyel rendelkezett. Mivel az építtetői igények időközben pontosodtak, a tervezési program konkretizálódott, valamint a kiviteli tervek készítése során (meglévő épület részletesebb felmérése és szerkezeti összefüggéseinek tisztázása, stb.) változásokat kellett eszközölni, szükségessé vált az építési engedélyezési tervek - újbóli - módosítása is.

Építtetői igényre jelentős változtatásokat eszközöltek az utcai homlokzatokon, melyen az Eternit táblásított szerelt színes burkolat és a törtfehér színű műkő párkányelemek helyett egy egyszerűbb vakolat architektúrával (vakolati nútokkal, simított és durvább felületek differenciálásával) kialakított homlokzatot képeztek. Az épület kiviteli tervezése az építéssel párhuzamosan jelenleg is folyamatban van - a bokrétaünnepségről és az épületbe tervezett funkciókról az Építészfórumon egy korábbi cikkben számoltunk be.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »