építészet : környezet : innováció

Interkontinentális eszmecsere az okos városokról

A Lechner Tudásközpont képviselte Magyarországot a Kuala Lumpurban megrendezett nemzetközi okos város konferencián. "Az Okos városok: az okos megoldások újragondolása a digitális korban" című rendezvényen kiderült, bármennyire különböző nehézségekkel küzdenek a társadalmak, a közösség bevonásával történő okos városok fejlesztése megoldásként szolgálhat.

A március 28-29-i nemzetközi rendezvényen "A befogadó, fenntartható és zöldebb hibrid városok fejlődése a társadalmi és területi kohézióért" téma került a fókuszba. A résztvevők nem csupán a legsikeresebb okos város gyakorlatokról, stratégiákról és a jövőbeli trendekről tájékozódhattak, hanem új ötleteket, nézőpontokat is megismerhettek.

Az okos városok jövője, az okos tervezés, épületek és környezet átfogó témáján belül a közművek, a digitális infrastruktúra, a kreatív finanszírozás és közlekedés okos fejlesztése is felmerült. Mindezekről többek között maláj, portugál, japán, olasz, indonéz, hongkongi, holland és angol szakértők is megosztották értékes tapasztalataikat.


fotó: Lechner Tudásközpont

 

"Az okos és kreatív finanszírozás alkalmazása a legkorszerűbb digitális ökoszisztémákért" szekcióban Rab Judit, a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások Osztályának vezetője adott elő. A magyar okos településfejlesztés helyzete mellett részletesen bemutatta a Lechner által felállított tudásplatform elemeit, ezen belül is a városértékelés, az online példatár, valamint a fejlesztési módszertan elemeit. Emellett beszélt a megvalósítás alatt álló projektekről, azokról a digitális építésügyi rendszerekről és megoldásokról, amelyekkel a Tudásközpont a magyar e-közigazgatást támogatja.

Ebben a szekcióban az érdeklődők a magyar megoldások mellett japán, hongkongi és indonéz példákon keresztül kaphattak betekintést abba, hogy a délkelet-ázsiai térség városai hogyan integrálták az okos technológiát és értek el a közösség számára is pozitív és hatékony eredményeket. A különböző modelleket és megközelítéseket alkalmazó vezetők megerősítették, hogy a város és a közösség igényeinek felmérése, vagyis a helyi részvétel és közreműködés, valamint a megoldandó probléma meghatározása az első lépések, melyek után elindulhat egy okos tervezés kialakítása.


fotó: Lechner Tudásközpont

 

Míg Európát az elöregedő társadalom kihívása foglalkoztatja, a délkelet-ázsiai térség számos országa a túlnépesedés problémájával néz szembe - mindkét kérdés megoldásban azonban az okos város fejlesztésekre számítanak a felek. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a történelmi, gazdasági, politikai vagy földrajzi háttértől függetlenül, különböző problémák esetén is ugyanaz a hatékony megoldás mechanizmusa: többek között a közösség bevonása a tervezés, végrehajtás és ellenőrzés folyamatába, a kommunikáció, a stratégiai tervezés, illetve a figyelemfelhívás mellett a figyelem fenntartása.

A technológia gyors fejlődését nehezen tudja követni a szabályozás, így az okos város adatkezeléshez kapcsolódó kérdései, és a személyes adatok védelmét szabályozó, az Európai Unióban májustól bevezetendő GDPR (General Data Protection Regulation - általános adatvédelmi rendelet) rendelkezései is előkerültek a konferencia kerekasztal beszélgetésein.

A Lechner Tudásközpont Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségének meghívására érkezett a konferenciára. A Magyarország és Malajzia közötti kétoldalú gazdasági együttműködésről szóló 1172/2018. (III. 27.) kormányhatározathoz kapcsolódóan a két ország közötti okos város együttműködés lehetőségeinek feltérképezése jelenleg zajlik, Káli Attila nagykövet és Dr. Fábián Emília külgazdasági attasé részvételével.

Lechner Tudásközpont

 

Lechner Tudásközpont

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »