építészet : környezet : innováció

GranitiFiandre Active Architecture Award – bemutatjuk a díjazottakat (2.)

2012 tavaszán adták át a GranitiFiandre Active Architecture pályázatának elismeréseit. Sorozatunk második részében az Edoardo Astegiano és a Renzo Conti nevéhez fűződő, megosztott első díjat nyert óvoda- és iskolaegyüttest, a dicséretben részesültek közül pedig a nuEvo EcoVillage projekt alapsejtjének Federico Pella és Petra Seregni készítette koncepcióját, az Amszterdamba tervezett gyalgoshíd tervét (Studio Gianluca Centurani), valamint a malmöi NCC Triangeln vegyes funkciójú épületegyüttes terveit (Marco Pusterla) mutatjuk be.

2012 tavaszán adták át a GranitiFiandre Active Architecture pályázatának elismeréseit. Sorozatunk második részében az Edoardo Astegiano és a Renzo Conti nevéhez fűződő, megosztott első díjat nyert óvoda- és iskolaegyüttest, a dicséretben részesültek közül pedig a nuEvo EcoVillage projekt alapsejtjének Federico Pella és Petra Seregni készítette koncepcióját, az Amszterdamba tervezett gyalgoshíd tervét (Studio Gianluca Centurani), valamint a mamlmöi NCC Triangeln vegyes funkciójú együttes terveit (Marco Pusterla) mutatjuk be.

Többcélú tér gyerekek számára

A GranitiFiandre Active Architecture pályázatán megosztott I. díjban részesült az Edoardo Astegiano és a Renzo Conti (Studio AS Architetti Associati) nevéhez fűződő, Bazzano településen felépült óvoda és általános iskola együttese, amely a növekedést, a gyermekkort és az ember életének első szakaszát képezi le az építészet nyelvén. Az egy napon pillangóvá váló hernyó metaforájára épített koncepció az alakot öltő új élet képét testesíti meg. Az egymás mellé helyezett, öt hasábból álló együttes kubusai egy szinuszhullámot formáznak. A legnagyobb tömegben egy játékra és tornára egyaránt alkalmas többcélú tér, valamint a hivatali és kiszolgáló helyiségek találhatók. A további négy, párokba rendezett, csökkenő méretű kubus ad helyet az általános iskola és óvoda tereinek.

A nyaktagokkal összekötött fehér, egyenletes textúrával formált egységek jellegzetes elemei az árnyékolható üvegdobozok, ahonnan L'Aquila vidékére nyílik kilátás. A külső héjat 150x75 cm-es lapokból álló, rejtett rögzítésű White Wave Extreme Active ökoaktív kerámia burkolat alkotja, mintegy 2150 m2 felületen. A belső terek kapcsolatát a környezettel nagyméretű, hőszigetelt kétrétegű alumínium szerkezetű nyílászárók biztosítják.

nuEvo – az Organic EcoVillage alapsejtje

 

nuEvo – az Organic EcoVillage alapsejtje - tervezők: Federico Pella és Petra Seregni
nuEvo – az Organic EcoVillage alapsejtje - tervezők: Federico Pella és Petra Seregni
nuEvo – az Organic EcoVillage alapsejtje - tervezők: Federico Pella és Petra Seregni
 

 

Federico Pella és Petra Seregni tervezők (Sering srl) egy ökofalu 45 m2 hasznos alapterületű lakóegységeinek alamodulját alkották meg, amelyek fenntartható módon épülnek, élvonalbeli energetikai rendszereket és technológiákat használva. A Fiandre Active Architecture pályázatán dicséretben részesített koncepció egyik alapelve a térbeli és időbeli modularitás: az alapmodulhoz más rendeltetésű egységek kapcsolhatók, így a ház a benne lakók igényei szerint növekedhet – egy visszafordítható folyamat mentén. A modulok vízszintes és függőleges irányben egyaránt bővíthetők nagobb egységekké vagy épületcsoportokká (EcoVillage), egy olyan átalakítható és méretezhető rendszerré, amely az egyének igényeit veszi figyelembe és a területfelhasználás intelligens megtervezését teszi lehetővé. Az ökofalu a helyi anyagokra és árukra épülő KM0 koncepció rövid termelési láncát alkalmazza, amely a piachoz rugalmasan igazítható rendszert képez.    

A modulokat előregyártott egységekként tervezték, az építészet állandó problémáira (költség, rugalmas használat, mobilitás) reagálva; az ezzel a módszerrel készített szerkezettel nemcsak idő és pénz takarítható meg, de különösen összetett helyzetekben jó alternatívát jelent a hagyományos megoldásokkal szemben. Az anyagokat a helyi tradíciókhoz és éghajlathoz igazodva választották ki, lehetővé téve, hogy az épület beágyazódjon a meglévő történelmi és kulturális kontextusba, vagy akár el is különülhessen tőle. A nuEvo projekt prototípusát megépítették a római MAXXI Museum nemzetközi kiállítása számára, amelyet 2012. június 28. és júllius 29. között rendeztek meg. A burkoaltokhoz az építészek 300x20 cm-es Taxos Maximum Active és Aster Maximum Active lapokat használtak fel, 135 m2 felületen.

Gyalogos- és biciklis híd terve Amszterdamba

 

Gyalogos- és biciklis híd terve Amszterdamba - tervező: Studio Gianluca Centurani
Gyalogos- és biciklis híd terve Amszterdamba - tervező: Studio Gianluca Centurani
Gyalogos- és biciklis híd terve Amszterdamba - tervező: Studio Gianluca Centurani
 

 

A Studio Gianluca Centurani iroda terve egy élő kapcsolatot vízionál, amely a kultúrát a múzeumból a város falain kívülre és onnan az egész világ felé közvetíti. A híd vörös színű, organikusan formált tömege kerékpártárolót és egy kis kávézót is magában rejt. A dinamikus hatású szerkezet a kultúra állandó áramlásának érzetét kelti, amelynek forrása a Hermitage. A híd gyalogosok és biciklisek számára készül, különböző módon rögzítve a két parthoz: az aszimmetrikus konstrukció a múzeummal szemközti oldalon két eltérő funkciójú szárnyra ágazva. A két part közötti minimális magasság-különbség lehetővé teszi, hogy mindneki lift nélkül használhassa a tervezett hidat. Az Amstel folyón zajló közlekedést szabályozó rendeletekhez igazodva a híd hosszani metszete bármilyen hajó áthaladását lehetővé teszi, a 2,6 métertől egészen az 5,0 méteres magasságig.

A szabálytalan alakú, szabadon formált építmény szálerősítésű polimer elemekből valósulna meg, amely egy szálakkal átszőtt, polimer mátríxból álló kompozit anyag. A szálak biztosítják az anyag teherbírását és merevségét, a mátrix pedig merev formába rendezi a szálakat, amelyek a kopástól és a környezet vegyi hatásaitól védik a szerkezetet. A panelek egy alumínium hátszerkezetre kerülnek, amelyet egy acélszelvényekből álló, elsődleges tartóváz hord. Az anyagok kiválasztásánál a fenntarthatóság döntő szempont volt: bár a kompozit anyagok energetikai jellemzői nem vethetők össze más anyagokéval, a CO2-kibocsátásuk összehasonlítható az acéléval és az alumíniuméval. A tervezők az alternatív energiaforrások használatára is kiemelt figyelmet fordítottak: piezoelektromos paneleket építettek be a híd járófelületébe, amelyek világítanak, ha áthalad rajtuk valaki. A pilonban hidroelektromos rendszert helyeztek el, amely a rajta átfolyó víz áramlását felhasználva, turbina segítségével elektromos áramot termel. Az építészek a különböző burkolatokhoz 150x75 cm-es Taxos Extreme Active és 60x30 cm-es Silver Ground Active lapokat használtak fel, összesen mintegy 1500 m2 felületen.

NCC Triangeln – Malmö új kapuja

 

NCC Triangeln – Malmö új kapuja - tervező: Marco Pusterla
NCC Triangeln – Malmö új kapuja - tervező: Marco Pusterla
NCC Triangeln – Malmö új kapuja - tervező: Marco Pusterla
 

 

A Malmö városába tervezett NCC Triangeln projekt helyszíne várhatóan nagy városi fejlődés előtt áll. A Malmö központjába, a legnagyobb utasforgalmú vasútállomással szemben elhelyezkedő területre vázolt koncepció (építész: Marco Pusterla, FOJAB Architects) a város „új kapujává” válhat, amikor megvalósul. A különleges épületegyüttes számos funkciót rejt magában: mélygarázs, üzletek, éttermek, irodák, egy nagy, emelt szintű zöld udvar, valamint 190 lakás található majd több épülettömbbe elosztva. A teljes beépített bruttó alapterület 63.000 m2, ebből 20.000 m2 a föld alatt helyezkedik el. Az épületet úgy rervezték meg, hogy kielégítse a szigorú fenntarthatósági követelményeket.

Az üzletek és az irodák a BREEAM minősítés „nagyon jó” (Very Good) fokozatát érik majd el, a lakásokat pedig a svéd ökolgikus építési program, a Mijöbyggprogram Syd követelményei szerint alakítják ki. Az együttes építészeti megjelenése a 19. század végén és a 20. század elején épített európai fővárosok arculatát idézi – kortárs formában. Az alsó két nagyméretű kereskedelmi szint felé öt lakószint kerül. A masszív irodablokk a bevásárlóközpont főbejárata felett helyezkedik el, az együttes látványát pedig a lakótömb tornya uralja. Az épület meghatározó anyagai, a tégla és a kő méltóságot kölcsönöznek a tömegeknek és szoros kapcsolatot teremtenek az épített környezettel. A szoborszerűen formált „lakótorony” fehér kerámia borítást kap, finoman tördelt, hajtogatott homlokzataival egyfajta csuklópontot képezve az eltérő városi szövetek között. A Svédországba érkezők a metróállomásról a felszínre érve elsőként a Triangeln tornyát pillanthatják majd meg, amelynek kerámiaburkolatához 120x60 cm-es Calacatta Gold Extreme Active kerámialapokat használnak majd fel, mintegy 7000 m2-en.

fordította: Garai Péter

vélemény írásához jelentkezzen be »