építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Fuksas folignói temploma

Április 24-én szentelték fel a Massimiliano és Doriana Fuksas (Fuksas Architects) által tervezett Szent Pál-templomot az olaszországi Foligno városában. A zsűri a Fuksas iroda melletti döntést azzal indolkolta, hogy "a legújabb nemzetközi trendekkel összhangban álló, innovatív terv a földrengés sújtotta város számára az újjászületést jelképezi".

Április 24-én szentelték fel a Massimiliano és Doriana Fuksas (Fuksas Architects) által tervezett Szent Pál-templomot az olaszországi Foligno városában. A közép-itáliai Folignót 1997-ben 5,5 erősségű földrengés sújtotta. Arra a helyre, ahol a katasztrófa miatt fedél nélkül maradt lakosok konténertábora állt, a katolikus egyház új plébániatemplom építését határozta el. Az építészpáros a tervezést az olasz püspöki konferencia által 2001-ben meghirdetett országos pályázaton nyerte el. A zsűri a Fuksas iroda melletti döntést azzal indolkolta, hogy "a legújabb nemzetközi trendekkel összhangban álló, innovatív terv a földrengés sújtotta város számára az újjászületést jelképezi".

 

 
Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects
Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects
Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects

 

A Fuksas iroda által tervezett új templom monolitikus, letisztult geometriájú, kockába zárt szerkezet. Az építészek az épület két alapvető építészeti elemét állították párhuzamba a vallási helyszínekre jellemző funkciókkal. Az egyik elem maga a templom épülete, amely két egymásba illesztett négyzetes testből, paralelepipedonból áll, az illesztéssel három hajót létrehozva. A külső tömeg viasszal kezelt vasbeton textúrájú, míg a belső test cementből készült, amelyet különböző irányokban és szögekben fénycsatornák szúrnak át.

 

Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects
Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects

 

A másik lényeges elem a szintén négyszög alakú, hosszú, alacsonyabb tömeg, amelyben a sekrestye, az irodák és a vendégház kapott helyet. A mellékhajókat függőlegesen a belső dobozt tartó szerkezeti elemek keresztezik, amelyeken keresztül a fénysugarak a belső térbe jutnak. A fény ezzel nemcsak saját anyagában, de a szerkezetben is megjelenik. A vízszintesen és függőlegesen beáramló természetes fény játékával a spiritualitás érzete és a meditáció elősegítése mellett az építészek szándéka szerint az égbolttal való összekapcsolódás is megjelenik az épület tereiben. "Az egyik tömeg másikba való befüggesztésével a beton anyagán keresztül a mennyboltot akartuk láttatni, kívülről befelé, és belülről kifelé", magyarázza Massimiliano Fuksas.

 

Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects
Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects
Szent Pál-templom Foligno - Fuksas Architects
 

 

A belső tér légies hatása ellensúlyozza az épület tömbszerű, vasbeton külső megjelenését. A természetes és a mesterséges fény összjátékát segíti Maurizio Nannucci fényinstallációja, amely finom vonalú neonfénnyel bibliai idézeteket jelenít meg.

A templomba a külső paralelepipedon egyik oldalán elhelyezett vízszintes vágaton keresztül lehet belépni, amely a belső térrel való találkozás szimbolikus aktusát jelképezi.

A templom előtti térre Enzo Cucchi egy 13.5 méter magas, cementből és carrarai márványból készült  ún. "Sztéle-kereszt" elnevezésű szobrot tervezett. A keresztút 14 állomása Mimmo Paladino munkája, melyhez a megvilágítást és a bútorzatot szintén a Fuksas Design készítette.

A templom felszentelését háromnapos esemény kísérte, amelyen Massimiliano és Doriana Fuksas a szakrális építészetet mutatta be.

Plótár Fatime fordítása


Chiesa de Foligno
Foligno, Olaszország

Tervezés és kivitelezés: 2001-2009
Megbízó: Olasz Püspöki Konferencia, Folignói Egyházmegye
Építészet: Massimiliano és Doriana Fuksas
Teljes telekterület: 20.690 m2
A templom alapterülete: 610 m2
A plébánia alapterülete: 1300 m2
Szerkezettervek: Gilberto Sarti, A.I. Engineering
Közreműködő művészek: Maurizio Nannucci, Enzo Cucchi, Mimmo Paladino
Kivitelező: Ediltecnica spa
Kőből készült térbútorok (Fuksas Design): Falegnameria Bertini
Világítás (Fuksas Design): Iguzzini Illuminazione

35 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »