építészet : környezet : innováció

Folyékony és szilárd kapcsolódása egy tavon — Hong Luo klubház, Peking

A 2006-ban elkészült klubházat egy fahídon át lehet megközelíteni. A ház két részből áll: a tavon úszó medencéből és egy vízszint alatt kialakított platformból. Az építészeti formát a látogatók útvonalai jelölték ki.
építész: Florian Pucher; pályázó team: Shen Jun, Christian Taubert, Marco Zuttioni, Yu Kui

Az utóbbi néhány évben Peking és külvárosának növekedése miatt a periférián fekvő területek fejlesztése is felgyorsult, amivel újfajta tértipológia kialakítása vált lehetővé.

 

Hong Luo klubház, Peking
Hong Luo klubház, Peking
Hong Luo klubház, Peking

 

A 2006-ban elkészült klubházat egy fahídon át lehet megközelíteni. A ház két részből áll: a tavon úszó medencéből és egy vízszint alatt kialakított platformból. Az építészeti formát a látogatók útvonalai jelölték ki. A ház közepén két út találkozik, majd a ferde tetőn emelkedve fut tovább. A folyamatosan változó vízfelszín és a tető találkozása a folyékony és a szilárd kapcsolódását jelképezi. A ház funkciói és terei természetes módon olvadnak egymásba.

 

Hong Luo klubház, Peking
Hong Luo klubház, Peking
Hong Luo klubház, Peking

 

Az épület főbejárata 130 cm-rel a vízfelszín alatt közelíthető meg, így a látogatók szinte a tóban sétálva léphetnek a klubházba. A bejárathoz vezető út a ház felé haladva fokozatosan emelkedik, majd feltárul az épület fő funkciója, a közösségi tér. A tető alakja a belső elrendezés lineáris, funkcionális lenyomata. A külső medence a tavon úszik oly módon, hogy a mesterséges és a természetes vízszint megegyezik.

 

Hong Luo klubház, Peking
Hong Luo klubház, Peking
Hong Luo klubház, Peking

 

Az épület a városlakók természetfelfogásából fogant, és olyan – folyamatosan változó – térélményt nyújt, amely a természetet az emberekkel egyesítő környezetet tükrözi. A hegyek és a víz reményteli és inspiráló környezetet biztosít a betondzsungelben lakók számára.

Hong Luo klubház, Peking

megbízó: Beijing Earth Real Estate
építész: Florian Pucher
pályázó team: Shen Jun, Christian Taubert, Marco Zuttioni, Yu Kui
társtervezők: IDEA Design Studio
fotók: Shu He
beépített terület: 487.2 m2
befejezés: 2006. május

vélemény írásához jelentkezzen be »