építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

FAKRO felülvilágító ablakok – kompromisszumok nélkül

A FAKRO felülvilágító ablakai 60x60 cm és 120x220 cm között bármilyen méretben, a RAL skála teljes színválasztékában választhatók és akár passzívház szintű hőszigeteléssel állnak a tervezői fantázia szolgálatában.

A lapos- és zöldtetők térnyerése a magyar piacon egyértelmű trendnek tekinthető. A korábban inkább csak ipari épületeknél megjelenő felülvilágító ablakok mostanra a kupola nélküli változatoknak és a tiszta formavilágnak köszönhetően a lakossági és irodai felhasználók számára is elfogadottá váltak. A visszafogott, racionális, geometrikus formák kedvelői számára a FAKRO legújabb fejlesztései jól használható tervezői eszközt biztosítanak a sokrétű felülvilágító ablakok által. A természetes fény nemcsak javítja az életminőséget, de párbeszédet formálhat a belső terek értő, építészeti kialakításával is. 


A FAKRO felülvilágítói


A FAKRO kupola nélküli felülvilágító ablakai többkamrás, hőszigetelő anyaggal töltött, acélmerevítéses PVC profilból álló tokszerkezettel és speciálisan kialakított és megerősített üvegezéssel rendelkeznek. A három, vagy négyrétegű hőszigetelő üvegezésű ablakszárnyak kívül hővisszaverő edzett üveggel, belül P2A osztályú biztonsági üveggel felszereltek. A 60x60 és 120x220cm közötti, kötöttségek nélküli méretválasztás a régi, elöregedett felülvilágítók megkönnyített cseréjét szolgálja, az új bevilágító a födémszerkezet megbontása nélkül jobb hőszigetelésű szerkezetet és legalább 16%-kal nagyobb bevilágító felületet ad a speciálisan megtervezett profilnak köszönhetően. A ColourLine változat lehetővé teszi, hogy a felülvilágító ablak üvegezésének pereme a tető színével harmonizálhasson, ehhez a RAL Classic skála teljes színválasztéka áll rendelkezésre. Egy speciális toktoldónak köszönhetően a zöldtetők rétegrendjének figyelembe vételével lehet azokban felülvilágítót elhelyezni. A felülvilágító ablakok kaphatók fix, nem nyitható illetve manuálisan vagy elektromosan nyitható változatokban is. Az utóbbi típus az épület biztonsága érdekében esőérzékelővel is felszerelt, amely a meginduló csapadékot érzékelve automatikusan bezárja az ablakokat. A háromrétegű ablakokat intenzív esőben tesztelve a FAKRO szakemberi 36,0 [dB] zajterhelést mértek, ami kitűnőnek számít a jelenlegi piacon. A DU8 négyrétegű hőszigeteléssel a FAKRO felülvilágító ablaka felhasználható passzívházas megoldásoknál (Uablak=0,76 W/m2K - EN 12567-2 szerint) is.

"Az alig negyedszázados cég technológiai fejlesztéseinek és a termékek minőségével szemben támasztott követelményeinek köszönhetően mára a világ második legnagyobb tetőablakgyártójává vált" – mondta el Kovách László, a FAKRO Magyarország Kft. ügyvezetője. - "Ugyanez az innovációs szemlélet vezetett el a FAKRO jelenleg elérhető felülvilágító ablakaihoz, amelyek 2016-ban elnyerték a Red Dot Design Award-ot és az Archiproducts Design Award-ját."


A FAKRO felülvilágítói


FAKRO kupola nélküli felülvilágító ablakok legfontosabb tulajdonságai:

  • Négyrétegű üvegezéssel is elérhető (Uablak=0,76 W/m2K), ami lehetővé teszi a passzívházba való felhasználást
  • 60x60 és 120x120 cm között tetszőleges méretben rendelhető
  • Elektromosan vagy manuálisan nyitható, illetve fix kivitelben is elérhető
  • Az elektromos működtetésű ablakok esőérzékelővel is felszereltek
  • Beépítési tartomány: 2-15⁰
  • Az üvegezés pereme a RAL Classic skála tetszőleges színében rendelhető
  • Zöldtetős megoldásokhoz is tökéletesen alkalmazható a 15 cm magas XRD toktoldónak köszönhetően
  • Extrém hangszigetelés (LIA 36,0 [dB]) a DU6 háromrétegű üvegezés esetén is


A FAKRO felülvilágítói


A termékkel kapcsolatban további információ a FAKRO oldalán, tervezői segédlet pedig az ArchiSpace oldalain található.

FAKRO

 

 

Fakro