építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Érték az elfalazott, elrejtett részletekben

"A lakás hangulatának eszenciáját az évszázadok során épen maradt, feltárt és konzervált falsávok adják. Minden további új és régi elem másodlagos." Béres Attila (Béres Építésziroda) feladata a kőszegi vár ellenfalára épült lakás teljes felújítása volt. Munkája felfedi a műemléki környezetben található ház eddig vakolat alatt rejtőző értékeit és történetét.

Néhány éve készült csak el a Kőszeg hátárában lévő Szabó-hegyen a Béres Építésziroda első munkája, az azóta világszerte ismertté vált Hideg-ház, 2016-ban Hideg Attila máris újabb megbízással kereste meg a tervezőket. Szándéka szerint az egyedi és újító szemléletű tervezők támogatásával szerette volna "kipróbálni magát" egy teljesen más terepen. A komplett felújításra szoruló óvárosi lakás izgalmas terepet szolgáltatott tervezői és kivitelezői szempontból is. "A környezethez nem méltó, 1980-as évek elején történt felújítás nyomaitól gondolatban meg kellett szabadulnunk. Évszázadokat léptünk vissza az időben és megpróbáltuk megmenteni, felidézni a ház értékeit és történetét." - eleveníti fel a kezdeteket Hideg Attila. 

Az egyedülállóan egységes és értékes műemléki környezetben található épület történetéről Mentényi Klára kutatómunkája alapján tudhatunk meg részleteket. A várat délről körülvevő árok partján az 1532. évi török ostromot követően kialakított városi telek nyugati oldalán épült fel a 16. században az első, nagy borospincével rendelkező, akkor még földszintes lakóház. Az épületet a 17. század folyamán több periódusban bővítették. 1684-ben már állt a vár felőli hátulsó szoba a mellette lévő boltozatos helyiséggel és egy udvarra nyíló kis pincével. Az önálló lakrészt hamarosan emeletessé alakították át, kívülről támpillérekkel megerősítve a várárokra néző falat. A 18. század folyamán került a Vas megyében több helyen is birtokos, nemesi família, a Niczkyek kezére. Ők a teljes épületet birtokba vették, a hátsó lakrészt azonban időnként "különféle vándorművészeknek és meggazdálkodott iparosoknak" bérbe adták.

 

Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás


A kőszegi vár ellenfalára épült lakás felújítása során állandó lakófunkció helyett vendéglak, egyfajta kibővített és exkluzív hotelszoba jött létre a határozott megrendelői elképzelés és a tudatos tervezés nyomán. "A vendégházak, apartmanok, hotelszobák könnyedségét szerettük volna megjeleníteni a felújítás során. Egyszerű megoldásokat találni, hogy a környezethez méltó, letisztult tereket alkothassunk."

A kétszintes lakás elrendezése rendhagyó. Alagsori része a kicsi privát kertre nyitott, egyfajta kibővített bejáratként funkcionál. Átmeneti tér kint és bent között. Változatos funkciókat egyesít, hiszen egy "kerti nappali", borospince, nyári hűsölő, téli szauna és tároló is található a szinten, mégis legfőbb szerepe a megérkezés hangulatának meghatározásában rejlik. Előbukkannak az évszázados kőfalak, a súlyos boltozatok, apró érdekes részletek, használatiból lett dísztárgyak. El nem árulja, de sejteti, hogy mi vár ránk egy szinttel feljebb.


Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az emeleti lakrész 3 fő helyiségre oszlik. Az eredeti alaprajz adottságait kihasználva nappali-háló, étkező-konyha és fürdőszoba különül el egymástól. A terek határai kissé elmosódnak. Nincsenek válaszfalak, nincsenek beltéri ajtók, így kialakulnak bizonyos kedvező átlátások, kapcsolatok. Klasszikus eleganciája részben osztatlanságából, részben tengelyes térszervezéséből adódik.

Északi elhelyezkedése ellenére a lakás benapozása és kilátásai rendkívül egyediek, hiszen három különböző irányba is kitekinthetünk az ablakokon. A megőrzött és egyedi megoldásokkal felújított ablakok a kőszegi belváros nevezetes tornyait keretezik. Kilátás nyílik a Jurisics-várra, a Diáksétányra, a várárokra és a belső várfalra, de szomszédos házak felett felbukkan a Szent Imre és a Szent Jakab templom tornya is.

 

Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

 

"A lakás hangulatának eszenciáját az évszázadok során épen maradt, feltárt és konzervált falsávok adják. Minden további új és régi elem másodlagos. Azt szolgálja, hogy a helyi érték érvényesüljön, az elmúlt korok atmoszférája járhassa át a tereket." - így írja le Béres Attila az építészeti koncepciót körvonalazó gondolatokat. A visszafogott, már-már szűkszavú anyaghasználat a megőrzött, konzervált és falfülkeszerűen bemutatott régi falazatot igyekszik a figyelem középpontjába állítani. Jól látható, ahogy a falak "felfelé fiatalodnak". Az egyes rétegek ostromról, tűzvészről, megújulásról beszélnek. Benne vannak a mesteriség és a hozzá nem értés nyomai - az igényesség és a szükség megoldásai egyaránt.

Az új elemek esetén a fehér szín dominál, de a padlóburkolatként használt vörösfenyő a beépített bútorzaton is visszaköszön. "Apró jelekkel, gesztusokkal próbáltuk összefogni a beltér elemeit. Egy ilyen különleges hatású helyen nincs szükség széles gesztusokra, elég egy-egy néma hangsúly." Az alagsor egyenetlen, tökéletlenségükben is gyönyörű boltozataival egyfajta kontrasztot alkot az emeleti szobák steril, hófehér és hibátlan feszített fólia álmennyezete. "Igyekeztünk éles, mégsem harsány határvonalat megjelölni a régi és új elemek között." Ugyanez a visszafogott modernitás jellemzi a fürdőszoba és a konyha kialakítását is.

 

Niczky-apartman - építész: Béres Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

 

A különleges tervezési folyamatot a tervező így írja le: "Ott volt az érték a falak között, a vakolat alatt, az elfalazott, elrejtett részletekben. Hideg Attilával a munka minden fázisában egyeztettünk és alakítottuk a terveinket, elképzeléseinket, hogy a legjobb eredményt érhessük el. Új épületek kapcsán szoktuk mondani, hogy a papír sok mindent elbír. Ez itt a másik véglet. Adottságok, kompromisszumok, meglepetések. Abban állt a kihívás, hogy így is valami újszerűt, rendhagyót alkossunk a számunkra eddig ismeretlen műemléki területen."

Béres Attila

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »