építészet : környezet : innováció

Építészek paradicsoma(i)

Gyerekkorunk meséiben az igazi gazdagság nem Európához kötődött, mégcsak nem is Amerikához, hanem a "mesés" Kelethez. Pár ezer éve ez volt a világ közepe, a világ 7 csodája közül mindegyik erre volt megtalálható, az igazi építészeti attrakciók, monumentális alkotások nagyrészt itt születtek. Akárcsak pár ezer év elteltével, napjainkban is.
Gyerekkorunk meséiben az igazi gazdagság nem Európához kötődött, mégcsak nem is Amerikához, hanem a "mesés" Kelethez. Pár ezer éve ez volt a világ közepe, a világ 7 csodája közül mindegyik erre volt megtalálható, az igazi építészeti attrakciók, monumentális alkotások nagyrészt itt születtek.

Akárcsak pár ezer év elteltével, napjainkban is. A történelem ismétli önmagát, hiába minden, a vén kontinens már hiába kapaszkodik, a státusa 100 éven belül valószínűleg véglegesen meg fog változni.

Ma a világ legalább 2 helyén úgy érezhetik az építészek, legmerészebb, legmeghökkentőbb terveikre is akad megrendelő, mert csak egyetlen mérce létezik, az eredeti fantáziával párosuló legmagasabb minőség.

Ma a világ ismét Keleten keresi és találja meg a "7 csodát". Ma már nincs akadálya semminek, sem magassági, sem formai, sem technikai értelemben sem. Ha kevés a hely, építenek a tengerbe, ha síelni szeretnének, akkor fedett, hűtött lesiklópályát építenek a sivatagban.

A sors különös fintora, hogy hagyományaikat szilárdan őrző iszlám országok olyan turisztikai célpontokká válhatnak, amikor is nem a hagyományos, archaikus emlékekért, templomokért látogatnak oda, hanem a legmodernebb építészeti ikonokért. Nyugodtan nevezhetünk közülük jópárat ikon-nak, mert már ma is így tartják nyilván őket különlegességük, egyediségük okán.

Tovább a teljes cikkhez és a fotókhoz »

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »