építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Csavart labda analógia

"A puritán tömegeket a labdarúgásból vett csavart labda analógiával tettük egyedivé." - írja Keller Ferenc és Láris Barnabás a Józsefvárosi Sportpálya Udvar fejlesztésére beadott koncepciójukban. Az áramló fehér tömeg, a nagyvonalú terek és az alternatív energiaforrások jellemzte tervet 3. díjban részesítette a Bírálóbizottság. 

Koncepció

A tervezési helyszín az egykori józsefvárosi pályaudvar területén található. A vasúthoz kapcsolódó épületek, vágányok a pályaudvar felszámolását követően nagyrészt eltűntek. Ma mindössze néhány állomásépület jelzi az egykori  funkciót. A meglévő épületállományt, a kiírással összhangban, elbontottuk. A bontást követően kialakuló új terület helyszínhez való kötődése komoly kihívást jelentett. A területet északi oldalról a villamos sínek és a Fiumei sírkert zöld területe határolja. A déli oldalon az egykori konténeres piac kitisztított betonplacca szegélyezi. A nyugati oldalon az érkezőt a Posta logisztikai épületének hátsó, kiszolgáló homlokzata fogadja. A helyszín lokalizációján túl cseppet sem nevezhető inspirálónak. A tervezést így elsősorban funkcionális vizsgálatok folytatásával kezdtük meg.

Józsefvárosi Sportpálya Udvar - építész: Keller Ferenc, Láris Barnabás

Józsefvárosi Sportpálya Udvar - építész: Keller Ferenc, Láris Barnabás


Célunk volt, hogy a kiírás kéréseit a legmesszemenőbbekig figyelembe vevő tervet dolgozzunk ki. A munka során világossá vált, hogy az edzőpályákat a keleti oldalra célszerű elhelyezni. Ennek fényében négy edzőpályát raktunk a telek keleti végébe. A fennmaradó egy edzőpályát a centerpályával megegyezően, észak-déli tengellyel terveztük. Ez a kialakítás a pályák, és a terület felhasználás szempontjából a legkompaktabb. Így a maradék rendelkezésre álló területtel a legkedvezőbben tudtunk gazdálkodni.

Az egyes funkciók kapcsolata és a térszervezés miatt a „Z” alakú beépítés mellett döntöttünk. Az épülettömegek elhelyezésével a sportolók és az üzemeltetési kapcsolatok lehetőség szerinti elválasztását tűztük ki célként úgy, hogy a nyugati oldali megérkezés irányából a lehető legnagyobb fogadó előtér keletkezhessen. Ehhez a térhez kapcsolódik a sport főtömeg és a kiszolgáló épület tömege. Az esetlegesen, a későbbiek során megépülő szállásépület, északi oldalon teszi teljessé a beépítést. Az egyes tömegeket külön kezelve, ütemezhetően terveztük, viszont homlokzati síkjuk, tető vonalvezetésük kapcsolódik egymáshoz, így egységes képet mutat a tagoltság ellenére. A puritán tömegeket a labdarúgásból vett, csavart labda analógiával tettük egyedivé. Az épületek szempontjából kiemelt helyeken az ívelt labdamozgást utánzó hangsúlyokat helyeztünk el. Így alakult ki a nézőtéri feltöltés főhomlokzata, a sportolói bejárat előteteje, a hotel épület előcsarnokának megnyitása. Az így kitüntetett homlokzati felületek a tömegek funkcionalista puritánságával alkotnak egységet.


Józsefvárosi Sportpálya Udvar - építész: Keller Ferenc, Láris Barnabás

Józsefvárosi Sportpálya Udvar - építész: Keller Ferenc, Láris Barnabás




Fő funkcionális egységek, szakági tervismertetés

A főtömegben található sportolói funkció - valamint lelátó -, a kiszolgáló, üzemeltetési szárnnyal egy ütemben készül, egy tömeget alkot. A fő látogatói bejárat az épület északnyugati részén található. A vendégszurkolók bejárata a lelátó átellenes végen kapott helyet. Így mindenképpen elkerülhető a két szurkolói tábor keveredése. A sportolók mindennapi bejárata a középmezőben foglal helyet. Itt előcsarnokon át juthatunk az öltözői részhez, valamint az emeletre az irodákhoz és egyéb kiszolgáló területekhez. A fogadótér kétszintes teréhez kapcsolódik a közösségi tér (étkező). A konyhaüzem a „blokk” déli végén, az üzemeltetési szárnyhoz kapcsolódik. Az emeleten iroda és rekreációs területek találhatóak. Az emeleten kapott helyet a közel 500 fős (ülőhely) lelátó. A lelátókhoz közvetlenül vizesblokkok, büfék tartoznak. A vendégszurkolók és hazai szurkolók elválasztottan foglalnak helyet.

Az emeleten az üzemeltetési terület felett többfunkciós fedett-nyitott közösségi tér található. Itt az esetleges sporttevékenységen túl egyéb rendezvények lebonyolítása is történhet. A nagy és erőteljes gesztusokkal bíró építészeti karakter, egyrészt a funkció sajátosságaiból adódik, másrészt az épített környezet (meglévő, és tervezett) által kiváltott reakció. A szállásépület az északnyugati főbejárattól keleti irányban található. Az épületrész földszint és két emeletből áll. Az alsó szinten az előcsarnok és igazgatási területek, közösségi funkciók kaptak helyet. Az emeleteken a sportolók szobái és közösségi terei kerültek elhelyezésre. A centerpályához a hotel tömege mechanikai védelemmel ellátott erkélysávokkal kapcsolódik. Ezek segítségével a szállás épület és a szurkolói zóna két oldalról aréna jellegű hangulatot kölcsönöz a főpályának.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »