építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Bölcsőde a zöldtető alatt Zuglóban

Milyen lehet hatalmas, kertre nyíló ablakok, óriási - a kicsik szemszögéből -, színes előtető s vidám színekkel tarkított homlokzatok között a bölcsődei élet? Mi biztosak vagyunk benne, hogy a Zimborás Gábor és Kiss Róbert által tervezett Mesevonat terei és a játszóudvar sok móka és kacagás otthona. 

2016. tavaszán adták át Zugló várva-várt új bölcsődéjét, amit pár hónap alatt be is lakott a legapróbb korosztály. A Mesevonat bölcsőde a Rákos-patak és a Körvasút sor közti lakóterület északi részén épült fel négy állandó csoporttal. Ezekben 48 kisgyereknek jut fix bölcsődei hely. Az új intézmény 20 főt foglalkoztat. A munkakereső szülőknek időszakos gyermekfelügyeletre is ad lehetőséget, és számos más speciális szolgáltatást is nyújt.

A skandináv koncepciótól a helyi lehetőségekig

Az épület tervezését, egy a magyar viszonyok között rendhagyó koncepcióval indítottuk el. Azt a skandináv típusú elképzelést kívántuk követni, amely a középületekhez kapcsolódó külső tereket a helyi lakosság számára nyitott köztérként kezeli. Ennek megfelelően, az épület bejárati oldala előtt, egy reggeltől napnyugtáig nyitva tartó közösségi parkocskát szerettünk volna kialakítani. Magát a bölcsődeépületet a városi teresedést létrehozó zöldfelület szerves folytatásaként képzeltük el, egy olyan alacsony hajlású zöldtetővel, ami lefut a földig, és aminek az alsó részére akár fel is lehet sétálni.

Ez a koncepció a telephelyekkel, üres telkekkel, és bontandó házakkal tarkított, átalakulásban lévő, de meglehetősen zavaros városi környezetben próbált egy kis rendet teremteni, ráerősítve annak a kis lokális központnak a kialakulására, amit az Öv utca túloldalán lévő Ravak-irodaház már elindított. Bár a koncepció az ötlet szintjén mindenkinek nagyon tetszett, a megrendelői oldal túl idealisztikusnak értékelte az elképzelést. Így végül megtartottuk a bölcsődeépület tájépítészeti objektumként való formálását. A megérkezés terét pedig egy kis udvari agoraként alakítottuk ki, amely ünnepségek, közösségi rendezvények alkalmával egybenyitható a légies bejárati aulával.


bejárati udvar - építész: Zimborás Gábor, Kiss Róbert - fotó: Kocsis Ferenc


A csoportszobáktól a főzőkonyháig

A különböző funkciók diszpozícióját a telek adottságai, a bölcsődei szabvány szigorú követelményei, és a szomszéd telkeken (a bontásra váró épületek helyén) történő későbbi bővíthetőség igénye vezérelték. A terasz, illetve a játszóudvar felé megnyitott csoportszobák egyértelműen a délkeleti, családi házas, csendes Szatmár utcai oldal felé való tájolást igényelték. A szülők és kisgyermekek megérkezése a telek északnyugati oldala felől, egy védett belső udvarból történik, amit az U-alakú épület két szára fog közre. Ez a biztonságot adó belső világ teljesen elszakad az utca zajától. A bejárati aula és az öltözők közös belső tere a játszóudvari homlokzattól a bejárati kertre nyíló teraszajtókig tart.

Az épület funkciói szintén egy U-alakú közlekedőrendszerre vannak felfűzve. Az Öv utcai oldalon található számos praktikus funkció: az időszakos gyermekfelügyelet csoportszobája, a fejlesztőszoba, a sószoba, az orvosi és logopédusi szoba, valamint a bölcsődevezetői iroda. A külső oldalról nyílik a babakocsi-tároló. Az ezzel átellenes szárnyban, a telekhatár felőli oldalon csoportosítottuk a dolgozói pihenő, a főzőkonyhai és a kiszolgáló funkciókat, egy külön gazdasági udvarral az épület mögött. A főzőkonyha 120 adagosra lett méretezve, hogy a későbbi bővítést is ki tudja szolgálni.

bejárati udvar térplasztikával - építész: Zimborás Gábor, Kiss Róbert - fotó: Kocsis Ferenc

 

Tiszta szerkesztés, világos építészeti koncepció

A bölcsődét egy jól átlátható, tisztán szerkesztett, barátságos és vidám középületként terveztük meg, ahol a legkisebbek is felismerik a saját csoportjukat a különböző színek alapján. Az épület homlokzatán, és az épületbelsőben is a világos tónusú felületek dominálnak, amelyekből az épületbelsőben kontrasztosan kiemelkednek a színes bútorok, a linóleumburkolatok színes betétei, és az egyes helyeken színesre festett falszakaszok, illetve a fürösztőkben a telített színekkel csempézett parapetfalak, valamint a burkolatok lépcsőzetes bordűrjei. Az épület belsejét nem akartuk túlszínezni, mert számítottunk rá, hogy a bölcsődei élet ezt rövid időn belül további színekkel fogja gazdagítani.

Az épület és az udvar gyerekek és szülők által látogatott összes burkolt tere akadálymentes. Az ajtók keretezései kontrasztosan sötétebb színnel kialakítottak. A közlekedési irányokat a járófelületeken, a jól látszó természetes sávok jelölik ki.


a zöld csoportszoba - építész: Zimborás Gábor, Kiss Róbert - fotó: Kocsis Ferenc


Fény és transzparencia

Ahol csak lehetett, ott nagy, mélyen üvegezett felületeket nyitottunk a kertek irányába, egyrészt a benapozás érdekében, másrészt, hogy a kicsik kilássanak a kertbe, és fel tudják fedezni a környező világ történéseit. Az aula tere transzparens, mind a játszóudvar, mind a bejárat irányába. A belső elhelyezkedésű fürösztők és folyosók fénycsatornákon keresztül kapnak természetes megvilágítást, ami kiválóan működik.

Az épület nagyobb tereiben nincsenek álmennyezetek. Így a belmagasság a terasz irányába emelkedik a tető lejtésének megfelelően. Ez lehetővé tette, hogy a magasabb terekbe gömb alakú lámpatesteket lógassunk be. A csoportszobákban pedig magasan fekvő plusz ablakokat tudtunk betervezni, optimalizálva a nagy terek ablaktól távolabbi részeinek természetes megvilágítását.

színes árnyékolók a teraszon - építész: Zimborás Gábor, Kiss Róbert - fotó: Kocsis Ferenc



Vidám és még vidámabb homlokzatok

Az épület külső homlokzata nagyrészt fehér vakolt kialakítású, amit színes szálcement betétek egészítenek ki. A bejárati hangsúlyos előtetőnél, a bejárati részt bélletesen kereteztük nápolyi sárga és bordó lapokkal. Az épület legvidámabb homlokzata viszont a kert felé nyílik, ahol színes szálcement-betétes felületek ferde síkokkal határolt bélletekkel mélyednek be a homlokzati felületbe. A homlokzati színkód ellenpontját a kitekerhető színes textilárnyékolók adják meg.

Az épület ötödik homlokzata maga a 36 cm vastag ültetőközeggel létrehozott zöldtető, amely egy év után már valóban zöldell. A tető zöldfelületén összefogott amorf kavicsfoltokban helyeztük el a napelemeket és a szellőzőcsoportokat.

a játszókert használatban - építész: Zimborás Gábor, Kiss Róbert - fotó: Kocsis Ferenc


Fák, kertek, terasz

A telken mindenütt igyekeztünk megőrizni a meglévő nagy lombkoronájú fákat, amelyeket a nyitás előtt sajnos erőteljesen gallyaztak, de most már újra életre kaptak. A játszókert előtt egy széles terasz található, ahol a bölcsisek a háromkerekű biciklijeiket próbálgathatják. A terasz előtt egy elnyújtott csokornyakkendő alakú sávban vannak a kisebb játékok és a homokozó. A játszókert szélén hamarosan megerősödnek a cserjék, amelyek a füvesített kertet övezik. A gyep közepén van egy kis játékházas csúszda, valamint a legújabb szabvány szerinti, fából épült kerti gyermek-WC.

A dolgozók és a szülők gépkocsi-parkolói az átellenes, északnyugati oldalra kerültek. A bejárati kert szélén, hangsúlyos helyen vannak a kerékpártámaszok. A gyepet stabilizált kavicsból készült dombocskák díszítik. E körül vannak a két irányból is használható támla nélküli padok, ahol a szülők és nagytestvérek le tudnak ülni beszélgetni, vagy várni egy kicsit.


Öv utcai homlokzat - építész: Zimborás Gábor, Kiss Róbert - fotó: Kocsis Ferenc


Néhány lépés a fenntarthatóság felé

A bölcsődének igyekeztünk viszonylag kompakt formát adni, és az épületet a tervezéskori A+-os energetikai előírások szerint, hővisszanyerős szellőzéssel, valamint napelemekkel terveztük meg. Az előremutató gépészeti megoldások egy részét - sajnos- le kellett csökkenteni.

A kiválóan működő zöldtető, amely az esővíz jelentős részét is visszatartja, azonban mindenképpen hozzájárul a környék városklímájának javításához. Büszkék vagyunk rá, hogy a Mesevonat bölcsőde lett Zugló elsőként megépült zöldtetős önkormányzati középülete.

Zimborás Gábor

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »