építészet : környezet : innováció

Bezzeg New York!

bardóczi: A Streetfilm.org 8 hónappal a Times Square kísérleti projekt beindítása után retrospektív videoóösszeállítással jelentkezett a Times Squarről. A film apropóját az adta, hogy Bloomberg polgármester megpendítette, az itt bevezetett változások (amit ők nem "műdugónak", hanem "zöld utat a belvárosnak" néven kommunikáltak) tartósak maradhatnak.  http://www.streetfilms.org/in-appreciation-of-the-new-times-square/

A Streetfilm.org 8 hónappal a Times Square kísérleti projekt beindítása után retrospektív videoóösszeállítással jelentkezett a Times Squarről. A film apropóját az adta, hogy Bloomberg polgármester megpendítette, az itt bevezetett változások (amit ők nem "műdugónak", hanem "zöld utat a belvárosnak" néven kommunikáltak) tartósak maradhatnak.

 http://www.streetfilms.org/in-appreciation-of-the-new-times-square/

Az átalakulás története azonban több mint 8 hónapos. A fejekben a projekt sokkal hamarabb összeállt. Először a new yorki civil aktivistáknak  - egy korábbi látogatása során Penalosa (igen, már megint ez az őrült bogotai ex-polgármester) - vetette fel, hogy New Yorknak el kéne indulni a Broadway gyalogosításának irányába, mert ehhez minden feltétel adott, csak a politikai akarat hiányzik. A civilek addig győzködték a helyi közlekedési ügyosztályt (DOT), amíg az megbízta Jan Gehl koppenhágai építészt, hogy dolgozzon ki tervet a projektre. Gehl és a civil szakértők pedig nem giga-mega projektekben kezdtek gondolkodni első körben, hanem egy kísérleti fázison. Egyszerű forgalomtereléssel és néhány ezer műanyag szék lepakolásával összeállt a nagy, nyolc hónapja tartó kísérlet. Volt nagy fikázás a taxisok és az autósok részéről, festett rémképeket a média, ahogy itthon. A politika azonban nem hátrált ki. Az eredmény: autómentes Times Square, élet, boldog arcok, haverok, buli, fanta.És hoppá! kimutatták, hogy a dugószint nem lett rosszabb! Csak olyan, mint volt, kevesebb autóval.

(mozgatható székekkel tereket életre kelteni sem új találmány. William "Holly" Whyte a 70-es években pontosan ilyem módszerrel volt képes a kihalt Bryant Parkot az egyik legjobban kedvelt new yorki relaxációs területté tenni. A Times square története tehát inkább arról szól: nyitott bürokraták, aktív civilek, progresszív tervezők együtt tényleg történelmet képesek írni.)

Aki nem hiszi, járjon utána. Manhattan visszakapta emberi arcát. Ami engem illet, New York várj meg: nyertél egy újabb turistát! Tam-tam-taddadam, tam-tam-tadadam "Start spreading the news, I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York..."

 

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »