építészet : környezet : innováció

Az év belsőépítészete: a Szent Gellért Hotel és Tanulmányi Ház

A KESO Design Stúdiónak köszönhetően újult meg a székesfehérvári Szent Gellért Hotel és Tanulmányi Ház. Az épület kialakítása, szobái már nem feleltek meg a XXI. század igényeinek, sem minőségileg, sem esztétikailag. A szobák és terek egységes stílust, új berendezést kaptak, egyszóval arculatot alakítottak ki. A projektért Somogyi Pál Az év belsőépítészeti díja elismerést kapott. 

Részlet a műleírásból 

A tervezési feladat a Székesfehérvári Egyház-megye tulajdonában lévő és üzemelő épület, építészeti, illetve belsőépítészeti áttervezése, felújítása volt. Az épület pinceszint, földszint, I., II., emelet, tetőtér, tetőterasz szinteket tartalmaz.

A jelenleg is üzemelő épületet részlegesen, illetve kompletten felújították belsőépítészetét tekintve. A hotel és tanulmányi ház belsőépítészeti kialakítása, szobái, közösségi terei mára, már elhasználódott, minőségileg, formailag és nem utolsósorban stílusában. A közösségi terek, szobák nem hordozták, nem tükrözték azt a hovatartozást, karaktert, stílust, amit az üzemeltető, (Székesfehérvári Egyházmegye, Püspökség) tulajdonos szeretett volna éreztetni a hotel vendégeivel, hogy másképp érezzék magukat (szakrális jellegű tér), mint egy átlagos szálláshelyen.


Szent Gellért Hotel és Tanulmányi Ház Székesfehérvár belsőépítészeti felújítása



Az épület (épült 1980-as években) külső homlokzatát teljesen felújítottuk. Kicseréltük az ablakokat (ötcellás hőszigetelt ablakok), új tervezett kadmiumozott korlátok kerültek a szobák elé. (A homlokzat hőszigetelt vakolatot és új festést kapott, letisztítottuk a régi posztmodern rátett elemeket.) Felújították a kőburkolatokat, a szálloda előtti járdákat, teraszokat. Új, kiemelt bejárati (forgó) ajtó, a homlokzatra pedig új tervezett fém üveg előtető készült, arculati logóval, illetve feliratokkal és homlokzati világítással. A szállodában felújították a szobákat (újra osztva, több szoba készült) (szőnyegpadló), a közösségi tereket (szőnyegpadló, hidegpadló) a burkolatokat, valamint a berendezéseket. Legfőbb célunk az új arculat mellett a takarékos üzemeltetés és karbantartás volt.


skicc



Az álmennyezeteket továbbá a világítást is teljesen átterveztük. Új kártyás beléptetős ajtók készültek. 

A közlekedő, pihenő, lépcsőtér korlátai (brutális cső vaskorlátok) szintén cserére, áttervezésre várnak. A szállodai szobákat kompletten felújítottuk, a szobaegységek újraosztásával, vizesblokkok cseréjével. Szintenként egy-egy lakosztályt (minőségileg magasabb kategória) alakítottunk ki. Összességében a teljes szállodai belső arculat (anyagok, szín, dekoráció, logó) formailag, és stílusában, belső hangulatában is megújult. Az építészeti, belsőépítészeti felújítás mellett az elektromos, gépészeti felújítás is készült. 

Koncepcionális elképzelés

A tervezésnél új egységes formai, illetve anyaghasználatra törekedtünk. Egyszerű, de komponált formák jelennek meg az épületben, a rejtett, illetve direkt fényeket használatuk, valamint a részletek igényes precíz megoldásait. Megjelenik a szakrális képi átírt elemek használata (a szakrális képzőművészeti alkotások dekoratív beépítése), képek, tablók. 

 

Szent Gellért Hotel és Tanulmányi Ház Székesfehérvár belsőépítészeti felújítása

 

Somogyi Pál
Ferenczy-díjas építész, belsőépítész

vélemény írásához jelentkezzen be »