építészet : környezet : innováció

A Veszprémi - Pannon - Egyetem új könyvtára

Generál tervező: Kos Építész Iroda

Előzmények
A Veszprémi Egyetem 1998-ban írt ki országos, nyilvános építészeti tervpályázatot az Egyetemi Könyvtár tervei elkészítésére. A program szerint a könyvtárat egy már meglévő, valamikor kőolajipari laboratóriumi épület átalakításával kellett megtervezni. A pályázati tervet a Kos Építész Iroda nyerte meg Kocsis József és Kovács Sándor építészek tervével, a legoptimálisabb diszpozíció kialakításával.
Az engedélyezési- és kiviteli terveket 1999-ben készítettük el. A forráshiány okán a kivitelezésre majdnem 10 évet kellett várni, ezért menet közben korszerűsítési tervdokumentáció elkészítésére is sor került.

Az épület helyzete, kapcsolatai
A Veszprémi - ma már Pannon - Egyetem tulajdonába került egy egyetem közeli épület-együttes. A könyvtár számára kijelölt laboratóriumként működött épület azonban csak jelentős átalakítással tudott megfelelni feladatának, funkciójának. Az átépítéssel létrejövő könyvtár épületszárnya kellemes, fákkal dúsan benőtt park határolja az épületet. Megközelítése a főbejárati épület mellett elhaladva lehetséges. A könyvtár bejárata a parkra néz. A főbejáratot átterveztük, az akadálymentes közlekedést egy rámpán keresztül biztosítva, megoldásában egy reprezentatívabb bejáratot alakítva ki.


 


A könyvtárépület funkcionális leírása
Az épület funkcionális elrendezésénél két alapvető szempont volt, mely a funkcionális hierarchiát meghatározta. Egyrészt a meglévő épület tartószerkezeti állapota, mely nem könyvtár számára lett eredetileg tervezve. Másrészt a könyvtár használóinak, a nyilvános tereknek a viszonya, áthatásuk a kiszolgáló és adminisztratív, igazgatási helyiségekkel, területekkel.

Az első szempont alapján az olvasótermek az épület legfelső szintjére kerültek, míg a könyvraktár az alagsorba. Ezen szintek között - a könyvek szállítására - egy kis teherliftet terveztünk. A földszinten, a főbejáraton keresztül az előcsarnokba előtérbe jutunk, melynek terei, kapcsolatai kialakításával egy "belső utcát" hoztunk létre, a kiadóval, a jegyzetbolttal, a fordító irodával. Innen érhető el a főbejárat másik oldalán a ruhatár és a büfé. A kettő között van a fő vertikális közlekedési mag, a lépcső és a lift, valamint a szintenkénti vizes, WC blokkok. A belső utcáról megközelíthető nyomda és a kiadó gazdasági feltárása a személyzeti bejáraton keresztül történne. A nyomda- és a kiadó belső kapcsolatrendszerét rejtett közlekedőkkel oldottuk meg. Ez flexibilis technológiai berendezést tesz lehetővé. A gazdasági, személyzeti bejáraton való közlekedés számára a meglévő adottságot használtuk ki.


 

 

Az első emeletre került az előadóterem. Ezen a szinten került elhelyezésre az igazgatási, adminisztratív funkció is a levéltárral és az archívummal, valamint a könyvtári számítógépes hálózat központi szervere, a hozzá kapcsolódó technikai gyengeáramú technológiai helyiséggel. A második, harmadik emeleten lesz a két olvasóterem. A lépcsővel, lifttel szemben van a könyvkölcsönző-, az információs pult a könyvlifttel. A tájékoztató övezetben mindkét olvasótermi szinten biztosított a cédulás katalógus, valamint az információs, tájékoztató terminálok. Az egyetemi könyvtári tapasztalatok, konzultációk alapján terveztünk mindkét szintre un. konzultációs olvasót, szabadpolcos kölcsönzővel. Ez lehetőséget biztosít olyan csoportos olvasásra, tanulásra, melynek keretén belül egymással beszélgethetnek is a résztvevők, a nagy olvasóterem csendjét nem zavarva.
A harmadik szinten - megragadva a lehetőséget, hogy a legfelső szintről van szó - a belső pillérpár közötti födémet kibontva, egy felülvilágító sort építettünk be. Az ez alatti hosszú olvasó asztal kellemes hangulatán túl helytakarékos és kényelmes kiszolgálást biztosít. A III. emeleti olvasóban terveztünk elkülönített kutató szobákat.

A tetőszint átépítésre került. Ezen a szinten lett kialakítva a szellőző- és klímagépház. Fontos megoldandó, funkcionális, technikai probléma - különösen a személyzeti, gazdasági oldalon - a könyvtár biztonságtechnikai kialakítása. Erre ma már korszerű elektrotechnikai védelem, elektronikus kártyák lehetőséget adnak.


 

 

Szerkezetek, burkolatok
Az épület átalakítással kapta meg új funkcióját. Ennek természetesen szerkezeti konzekvenciái is voltak, különös tekintettel a könyvtár funkciójának megfelelő igencsak megnövekedett terhelésre. Az új terhek viselésére acél gerendákat kellett betervezni. Az alagsorban a padló szerkezetét is - mikrocölöpökkel - meg kellett erősíteni. Az alagsori könyvraktár, a nyomda padlóburkolata Armorshild betonadalékkal moshatóvá, pormentessé tett padlóburkolat lett.
Az olvasók burkolata műanyag, kopásálló bevonattal ellátott panelparketta, az egyéb közösségi helyiségekben, valamint vizes helyiségekben kőkerámia. A vizes helyiségekben 2,1 m magasságig csempe, a moshatóság érdekében. A díszburkolatok a belsőépítészeti tervek szerint készült.

szöveg és képek: Kocsis József 


Beruházó:Veszprémi (ma: Pannon) Egyetem
Tervezés:
Generál tervező: Kos Építész Iroda
Építészet: Kocsis József, Kovács Sándor
Számítógépes feldolgozás: Lázár Ferenc
Belsőépítészet: Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár
Statika: Markovits Péter - MTM Mérnökiroda Kft.
Épületgépészet: Klinda László - TRINOM Kft.
Épületvillamosság: Villányi László - Villes Kft.
Úttervező: Zimonyi Béla - Út ’98. Bt.
Lebonyolítás: VeszprémBer Rt.
Kivitelezés: BAUCONT Rt.

vélemény írásához jelentkezzen be »