építészet : környezet : innováció

A Snøhetta alámerült

Még várnunk kell, hogy a Snøhetta a mi városunkon is rajtahagyja kézjegyét. Addig is Európát bőven elárasztja izgalmas landmark architektúrákkal, Norvégiában például ők adták át nemrég a kontinens első vízalatti éttermét.

A vízbe süllyedt Under étterem Norvégia legdélibb csücskébe, Båly községének hozott hírnevet. De van-e értelme víz alá építkezni azon kívül, hogy radikalitása esetleg vendégcsalogató lehet? 

Fotó: André Martinsen

Jó hír, hogy igen. Olyan extravagáns vendéglőről van szó, amely egyben egy kutató centrum is. A tengerbiológusoknak is komfortos megfigyelőhelyet nyújtanak, ahol a norvég partvonal látványos flóra és fauna világához lehet közelebb kerülni igen komfortos módon. 


Fotó: Ivar Kvaal

 

Vasbetonszerkezete ellenáll a tenger erős áramlásának, hullámainak, melynek érdes, sávozott  felületére a kagyló kolóniák is rá tudnak telepedni.


Építés közben, Fotó: Archdaily

 

Ha minden jól megy, a víz alatti homlokzatot teljesen beborítják majd az élőlények, amik segíthetnek megtisztítani a közeli tengervizet. Mindez még inkább idevonzza az élővilágot, és struktúra tulajdonképpen szimbiózisban tud működni környezetével. 

 

Fotó: Inger Marie Grini


Forrás: Archdaily

 

A tiszta vízbe mintegy 11x4 méteres panoráma nyíláson át tekinthetünk a mélybe, de naivnak nem érdemes lenni: az étterem javarészt azokat a tengeri állatokat szolgálja fel, amiket az ablakon kitekintve csodálhatunk. A kuriózumokat a világ híres, Michelin-csillagos éttermeiből verbulált 16 fős gárda készíti elő a vendégeknek, ahol egy menü 2250 norvég korona, azaz több mint 70.000 forintba kerül.


Fotó: Ivar Kvaal


Fotó: Inger Marie Grini

 

Mindemellett nagyon igényes ötletről van szó, ahol a berendezés sem útolsó: színe, textúrái reflektálnak a tenger betükröződő színeire. A legfontosabb építészeti szempont viszont az, hogy a szerkezet igyekszik vissza is adni abból, amit a környezetétől elvett.

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »