építészet : környezet : innováció

A Nitrogénművek díjnyertes irodája

Az egykori péti Nitrogénművek idén ünnepelte fennállásának 83. évfordulóját. A magyar nehézipar egyik úttörő vállalkozását egy emberöltővel ezelőtt alapították Pétfürdőn. Az iroda idén elnyerte Az Év Irodája 2014 Különdíjat, melynek vezető tervezője Göbölyös Kristóf volt.

A cég – jelenlegi nevén Nitrogénművek Zrt. – a nemzetgazdaság egyik meghatározó, stratégiai szereplője, idén indította el az új úgynevezett inputkereskedelemi- és integrációs szolgáltatásait, amely a műtrágyagyártás és forgalmazás mellett a vetőmag-, a növényvédőszer értékesítést és a terményforgalmazást jelenti. Ehhez a szolgáltatás növekedési tendenciához  új iroda és tárgyaló terek kialakítása vált szükségessé. A cél, egy reprezentatív iroda és tárgyaló csoport létrehozása volt, amely alapvetően a nemzetközi, budapesti és környéki ügyfelek fogadására alkalmas, a tárgyalások és üzletkötések lebonyolításának helyszínét biztosítja.

Az iroda kiváló természeti és építészeti környezetben, Buda szívében, a XII. kerületben található, a MOM Park irodaház F toronyának harmadik emeletén. Városon belül jól megközelíthető, a parkolás és vendégparkolás is megoldott az épületkomplexum alatti garázsban. Az iroda torony az épületkomplexumon belül önálló bejárattal és recepcióval rendelkezik. Maga az épületkomplexum bevásárlóközpontból, irodákból és lakóterületből álló egyedi modern, jó karakterisztikájú impozáns épületcsoport, jó levegővel, gyönyörűen ápolt parkkal, kiváló kilátással a szomszédos budai hegyekre.

Nitrogénművek Zrt., fotó: Batár Zsolt

A tervezésnél fontos szempont volt, hogy az iroda megjelenése kifejezze a Nitrogénművek Zrt. piaci karakterét, progresszivitását. Kifejezetten cél volt, hogy a vállalatcsoport termékeinek alkalmazásával növő „zöld növényzet” mindenhol megjelenjen az irodaterekben. Fontos volt, hogy az irodai környezet áttekinthetőséget dinamizmust, frissességet sugározzon, anyag- és színhasználatban kapcsolódjon  a forgalmazott termékekhez, ugyanakkor az irodák kellemes munkakörnyezetet biztosítsanak. Összességében cél volt, hogy a megjelenésében egy jövőbemutató, a koncentrációt segítő irodateret alakítsunk ki. A terek fontos elemei az üveg és a növényzet, valamint a természetben megjelenő színek: kék ég, napsütés, zöld és a föld színei.
 
A 2001-es építésű irodatorony négyzetes alaprajzú- a közepén elhelyezkedő – szintén négyzetes lift-, lépcső és gépészeti mag köré szervezett tereit foglalja el a cég. A tervezésnél fontos szempont volt az ott dolgozók közötti könnyű kommunikációs lehetőség kialakítása, így törekedtünk arra, hogy a tér középső mag része körbejárható legyen. Az irodaterek kialakítása vizuálisan szellős, átlátható, a kevés cellás jellegű kialakítású teret akusztikailag védett üvegfalakkal határoltuk. Az iroda két esztétikailag jól elkülöníthető részre oszlik, a tárgyaló- vezetői és recepció-lobby részben az exkluzív anyaghasználat és a funkcióból adódó cellás térosztás jellemző, míg az operatív részben az átláthatóság és a csapatmunka szempontjainak megfelelő- és lazább hangulatú tereket alakítottunk ki.

Nitrogénművek Zrt., fotó: Batár Zsolt

Így a kiváló budai panorámával rendelkező déli oldalra került a három tárgyaló, amelynek sorát a cellás kialakítású vezetői iroda zárja. Előttük – a tárgyalóktól akusztikailag jól szeparáló üvegfallal elválasztva - egy közös komfort-lobby teret alakítottunk ki, ahol a tárgyalási szünetekben ki-ki önállóan vehet elő magának a behűtött italokból, főzhet kávét az ott elhelyezett önkiszolgáló bárból. A lobby teret az itt elhelyezkedő recepció és egy háttér konyha támogatja. A közös lobby tér kisebb cateringel kísért vállalati party-k lebonyolítására is lehetőséget nyújt. Ebben a térben is fontos volt az akusztikai csillapítás, így felette egy furnérozott felületű hangcsillapító álmennyezetet alakítottunk ki, hogy a tárgyalási szünetekben keletkező zsibongás ne zavarhassa a többi tárgyaló partnert. A tárgyalókban a legmodernebb audiovizuális technikai felszereltséget biztosítottuk: az asztalon elhelyezett touch-screenekről teremvezérléssel optimalizálhatóak a tárgyalók  audio-vizuális berendezései összhangban az árnyékolókkal- és világításvezérléssel.

Mivel a tulajdonosncégcsoportnak az ország több pontján helyezkednek el az irodái, üzemei,  fontos szempont volt, egy videókonferenciák lebonyolítására is alkalmas tárgyaló kialakítása, melyet a legkorszerűbb technikai berendezésekkel szereltünk fel. A terek színezésénél a természeti színeket idéző tapétákat alkalmaztunk: az arany szimbolizálja az érett terményt, a kék az esővel és napfénnyel tápláló eget, a barna a földet…

Nitrogénművek Zrt., fotó: Batár Zsolt


A négyzetes alaprajzú irodatorony másik három oldalán U alaprajzzal kialakítva kapott helyet,  az egyterű operatív irodarész, amelynek önálló vizes blokkja és teakonyhája van. Az iroda kialakításánál lényeges szempont volt, hogy a munkatársak jól érezzék benne magukat, így a világítást, az akusztikát és a bútorozást is az ő véleményüket is figyelembe véve alakítottuk ki. Az álmennyezetet hangcsillapító anyagból készítettük, az alaprajzi szervezésnél a munkacsoportok vezetőinek igényei szerint alakítottuk a bútorok telepítését. A magán- vagy hangosabb telefonok, kisebb belső tárgyalások lebonyolítását kiszolgálandó - a térben egyenletesen elosztva, üvegfallal akusztikailag szeparált helyiségeket alakítottunk ki a munkatársak részére.  Különös figyelmet fordítottunk a munkakszékek magas ergonómiai és egyben esztétikai komfortjára, azok kiválasztásakor.


Nitrogénművek Zrt., fotó: Batár Zsolt

A levegő- és vizuális komfort növelése érdekében a teljes területen koncentrált csoportokban dús növényzetet helyeztünk el az álpadlóba süllyesztett ültető-boxokban, oly módon, hogy az irodaterekben nincs olyan pont, ahonnan legalább egy növényblokk ne lenne látható. A dús növényzet utal a cég tevékenységére és megnyugtató üde folt az irodán belül. A növényzetet időkapcsolóval ellátott napfénylámpákkal világítjuk meg munkaidőn kívül, hogy a belső területeken is megkapják a szükséges fényt.

A fenntarthatóság- és költséghatékony üzemeltethetőség szempontjait figyelembe véve mindenhol LED-es megvilágítást alkalmaztunk, szeparáltan üzemeltethető módon, hogy mindig csak a szükséges munkaterületek legyenek megvilágítva. Magas minőségű, jól karbantartható, időtálló anyagokat alkalmaztunk.

Göbölyös Kristóf 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »