építészet : környezet : innováció

A kerámia burkolatok csúszásellenállási tulajdonságai

Az Európai Uniós tagállamok jogszabályai szerint az építmények tervezésekor figyelembe kell venni a használat esetén felmerülő balesetek elkerülését. Ennek érdekében meghatározó lépés a burkolatok kiválasztásánál és megalkotásánál, hogy a felületükön jelentkező megcsúszási potenciál ismeretében építsék be őket. Erről Dr. Terjék Anita összefoglalóját olvashatjuk.

Magyarországon a csúszásgátló kerámiaburkolat konkrét kvantitatív meghatározása jelenleg nem kidolgozott, holott a csúszásellenállás egyike azoknak a kulcsfontosságú tulajdonságoknak, amelyeket a vonatkozó MSZ EN 14411:2016 szabvány előír bel- és kültéri padlószerkezetben való beépítés esetén.

A szabvány nem határoz meg követelményt, de kötelezővé teszi ezt a vizsgálatot a CE-jelölés folyamatában.

A csúszásellenállási tulajdonság meghatározására a CEN/TS 16165:2012 szabvány szerint 3 módszer áll rendelkezésre:

  • ingás súrlódásvizsgálat - PTV (0 - 100),
  • lejtős vizsgálat - hajlásszög (0 - 45°),
  • felületi súrlódásvizsgálat - súrlódási együttható (0,00 - 1,00).

Az egyes vizsgálati módszerek nemcsak a mérőeszközök és berendezések eltérő kialakításai, hanem a felülettel való érintkezés függvényében a különféle csúszótestek mérete miatt is eltérnek. A rendelkezésre álló mérőeszközök és vizsgálati eljárások viszont külön-külön nem tekinthetők ideálisnak. A módszerek különálló kategorizálása zavart kelt, nehézkes a többféle értéktartomány kezelése, és emellett a besorolási osztályok jelentős eltérést mutatnak.

Ennek feloldására, a csúszásellenállási tulajdonság pontosabb és részletesebb megközelítésére a 3 módszer értékeinek együttes felhasználásával egy újszerű osztályozási rendszer került kidolgozásra CFSC (Ceramic Floor Slipperiness Classification: CFSC1 - CFSC5) néven.

A CFSC osztályozási rendszer számított értéke a 3 módszer együttes figyelembevételével jellemzi a burkolólap és/vagy burkolat csúszásgátlási képességét.


Az osztályok különböző csúszásellenállási értékei

 

A burkolólap és/vagy burkolat CFSC osztályba sorolásának folyamatábrája:

 

CFSC osztályba sorolásának folyamatábrája

 

A CFSC osztályozási rendszer támogatja a tervezési döntést az alkalmazási körülményeknek megfelelő kerámia burkolólap kiválasztásának és a kerámia burkolat ellenőrzésének folyamatában. A rendszer alkalmazhatóságának elősegítése érdekében a CFSC osztályokra vonatkozó használat, igénybevétel, tisztítás és szennyeződés megengedhető szintjei lettek definiálva.

 

A CFSC rendszer többtényezős besorolása

 

Dr. Terjék Anita

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »