építészet : környezet : innováció

A feketénél is feketébb

Mitől lett ennyire fekete a homlokzat? A most zajló dél-koreai téli olimpiai játékok Hyundai pavilonja az oda látogatókat különleges űrközeli élményben részesíti, egy speciális burkolóanyagnak köszönhetően. Tervező Asif Khan birt építész.

Az Asif Khan londoni építészirodája tervezte 35x35 m-es pavilon külső borítása speciális Vantablack VBx2 nevű, nanotechnológiával készült anyagból van, ami a fény visszaverése helyett szinte teljesen elnyeli azt (99,96%-ban). Így annyira fekete lesz a felület, hogy az emberi szem képtelen érzékelni a mélységeit, így a térbeli kiugrások is teljesen síknak hatnak.

A fejlesztő cég, a Surrey NanoSystems Vantablack anyaga karbon nanöcsövekből, apró szénatomokból álló hengerekből áll. Egyetlen négyzetcentiméterén körülbelül egymilliárd ilyen kis csövecske található. Ennek köszönhető, hogy a beérkező fényt szinte teljesen elnyeli, és hővé alakítja. A nanocsöveket rendkívül erős fényű lámpák alatt „növesztik”, miközben 430 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletre hevítik.

 

Hyundai-Pavilon, PyeongChang, Dél-Korea - építész: Asif Khan - fotó: Luke Hayes


Hyundai-Pavilon, PyeongChang, Dél-Korea - építész: Asif Khan - fotó: Luke Hayes

 

A PyeongChang-ban létesült pavilon belső terében hatalmas "víztér" található, melynek rendszere többérzékelős hidrofób vizes-telepítéssel készült, amely percenként 25 000 egyedi vízcseppet bocsájt ki. A látogatók érintés útján ritmust hozhatnak létre a vízcseppekkel, amik ütközéskor csatlakoznak, majd szétválnak egymástól. Ezek a létrejött vízbuborékok felhalmozódnak és mintegy tóként összefolynak, majd újra megjelennek a levegőben ide-oda mozogva, ezzel is az űr-effektet emelve.

A dél-koreai Olimpia Park bejáratánál fekvő épület négy homorú homlokzatát vonták be ezzel az anyaggal, a falba pedig apró izzókat építettek, ezáltal olyan hatás éri a látogatót, mintha kilépne az űrbe. Az építész a CNN-nek adott nyilatkozata szerint azt reméli, hogy az épület filozofikus élményben részesíti a látogatókat, akik átélhetik, milyen „belépni a a végtelen űrbe és így a végtelen lehetőségek világába”.

 

Hyundai-Pavilon, PyeongChang, Dél-Korea - építész: Asif Khan - fotó: Luke Hayes

Hyundai-Pavilon, PyeongChang, Dél-Korea - építész: Asif Khan - fotó: Luke Hayes

 

 

 

forrás: Dezeen

 

vélemény írásához jelentkezzen be »