építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A bálna gyomra – avagy a CET közösségi tereinek belsőépítészete

A jelenleg építés alatt álló CET Budapest épületét nem megszokott, ún. non-standard építészeti nyelvezete (és az építkezés körüli bonyodalmak) miatt kíváncsi várakozás övezi. A létesítmény belsőépítészeti tervezésére két ütemben írtak ki meghívásos pályázatot, az első a két régi közraktár épület között kialakuló közlekedő-lobby tér belsőépítészeti kialakítására vonatkozott, valamint a teraszok táj-, és kertépítészeti megformálására adott javaslatot, a második a CET „fejében” lévő közösségi helyiségekre. Utóbbit az Artfront Hungary nyerte meg, így elvileg ők tervezhették volna a beruházó, majd később a bérlő közreműködésével a CET fő tereit. De nem ez történt.

2009. végén kért fel bennünket a beruházó, hogy vegyünk részt a CET Budapest közösségi területeinek belsőépítészeti tervezésért folyó 5 résztvevős, meghívásos pályázatban. Örömmel vállaltuk a megmérettetést a nemzetközi csapatban, és egy számunkra igazán izgalmas tervet készítettünk. Költségvetési szempontból kicsit túlterveztük a „kultúrpláza” előirányzott büdzséjét, így sok munkával és költségelemzéssel redukáltuk tervünket az előirányzott keretek határai köré. A pályázat célja az volt, hogy a CET Budapest épületének közösségi területei (a nem bérleményi területek) belsőépítészeti kialakítását megformáljuk (a megmaradó régi raktárépületek között az Oosterhuis iroda által tervezett közös közlekedők, portálok, a közös teraszok, minden részletének, bútorozásának, információs rendszerének, és egyéb berendezéseinek tervezése, valamint a bérlők részére előirányzatok kialakítása volt a feladat). Ezt a pályázatot nem mi nyertük.

 

A CET gyomra - Artfront Hungary
A CET gyomra, előtér - Artfront Hungary
A CET gyomra - Artfront Hungary
 

 

2010. februárjában szintén a beruházó felkérésére részt vettünk egy másik meghívásos pályázaton, amely a CET Budapest fejépületében lévő immár a bérleményi területek (2. emeleti rendezvényterem és kapcsolódó területei, a 3-4. emeleti étterem és tetőterasz, valamint a földszinti 1800m2-es nagyterasz és kiszolgálói helyiségeinek) kialakításának tervezését célozta meg. A pályázaton nyertünk, és a kiviteli tervezési munkákat a vázlattervek programjának kisebb módosítása után megkezdtük. (A 3. emeleti 5*-os étterem helyett catering szintet kértek, a teraszon álló IV. épületben szintén nem létesült étterem, helyette az épület előtt készül egy hatalmas grill- és italpult.)

A kiviteli tervezés közben – 2010 májusában - a bérlő cég egy új képviselője jelent meg, aki újabb alternatívákat kért a 2. emeleti rendezvényterem és előterének, valamint a 3. emeleti catering szint formai kialakítására. Több irányba is elindulva adtunk új design alternatívákat, amelyek közül végül nem tudtak választani és elálltak a megbízástól.

CET1 – közösségi területek belsőépítészeti tervezése / 1. pályázati terv
Koncepciónk szerint a közösségi terekben egyrészről olyan zöld- és vízfelületek jelennek meg, amelyek függőlegesen orientáltak, ezáltal kis alaprajzi területet foglalnak el, és jelentősen hozzájárulnak a bent tartózkodók jó közérzetéhez. Biztosítják a jó levegőt (növényzet, pára) Látványuk természetközeli, archetipikus élmény, így kellemes térformáló, irányító elemekként is működnek. Másrészről olyan digitális felületeket terveztünk, amelyek izgalmassá, vibrálóvá teszik a közösségi tereket.

 

CET 1 koncepció - Artfront Hungary

 

Fő design elemek:

“függőleges kert”
Az installációk között a szokásos vízszintes kiterjesztésű növényfelületek, vagy konténeres növényelhelyezések helyett mi függőlegesen javasoljuk a növényzet elhelyezését zöld falak formájában. A belső térben alkalmazott zöld falak, növény panelek a látványon kívül kondicionáló hatásuk az épület levegőjét frissítik, a tartózkodást kellemessé teszik. Ez a hagyományos beltéri növényesítésekkel szemben azonos alapterületen, vagy akár a hasznos alapterület foglalása nélkül sokszorosa a növényzet levélfelületi indexe, amely a fotoszintetizáló képesség egyik mutatója. A növényalkalmazás beltérben az epifiton (fán lakó) és kúszó örökzöld szobanövényeket részesíti előnyben, ügyelve, hogy az azonos környezeti igényű növények egy panelba kerüljenek. Az egyes panelek lehetnek akár más-más árnyalatúak is az eltérő levélszínű növények alkalmazásával. A külső térben is visszaköszön a zöld homlokzat, falelem, itt azonban fagytűrő örökzöld növényeket telepítünk, mint a borostyán, vagy az örökzöld lonc.

“függőleges medence”
Az installációk között a vízszintes kiterjesztésű vízfelületek, vagy szökőkút, csobogók helyett mi függőlegesen szeretnénk vizet elhelyezni az épületben, ami kis alapterületet foglal, látványos, a levegő páratartalmát igen kedvezően befolyásolja. A különböző méretű „vízesések” az épület egészében elhelyezhetőek. Lenne olyan, amelyet akár 2-3 szint magasan belógatnánk az áttört részeken, illetve olyan is, amely a födémek között helyezkedne el.

 

 
CET 1 - Artfront Hungary
CET 1 - Artfront Hungary
CET 1 - Artfront Hungary
CET 1 - Artfront Hungary
 

 

A „függőleges medencének” általunk elnevezett vízfal, vízfüggöny egy felül elhelyezkedő, szelepekkel ellátott nyomócsőből a befüggesztett cca.1×1cm rácsméretű műanyaghálóra nyomja egyenletesen a vizet, amelyet alul összegyűjt egy 30-35cm széles, 10cm magas teknő, amiből a víz tisztítás után visszakeringetésre kerül, illetve az elpárolgott víz pótlásra kerül a vízhálózatból.

"Digitális fal”
Az installációk között szereplő digitális falak, tükrözik jelen világunkat, vizuális effektként kulturális elemekkel is kiegészítve a teret (képsorok, filmek, művészfilmek, animációk), illetve reklámfelületként eladható, vagy információs felületként használható.

Digitális fal elemek szintjei:
1. szint: LCD kijelzőkből épített falak: nézőtáv 1-2m-től. LCD monitorokból épített elemeket tervezünk alapvetően a belső közlekedők felé fordítva, azokra merőleges kialakítással, illetve a közlekedők közötti födémáttörésekbe több szinten át kiépítve.

2. szint: 5-6cm-es pixeltávval üvegfelületre egy oldalról átlátható kialakítással szerelt digitális fal: nézőtáv cca. 10-12m-től. Egy oldalról átlátható 12cm képpont távolságú digitális falakat tervezünk a panorámalift tornyára, a mozgólépcsők aljára, illetve kültérben az irodaépület (IV. épület a nagy teraszon) üveghomlokzatán és egyéb pontokon elhelyezve BARCO FLX-24, típusú led-elemekből kialakítva.

CET 2 – egyes bérleményi területek belsőépítészeti tervezése / 2. pályázati terv - vázlatterv  

Tervezési program és koncepció:

A feladat két részre osztható:
a CET „fejében” lévő bérleményi területek tervezésére, és a telek északi végében lévő, ún. IV. épület belsőépítészeti tervezésére. Míg az előbbi, egy a 21. századi építészetet hirdető épület, a másik egy múlt századi „műemlék”: tervezési szempontból más hozzáállást, filozófiát, eszköztárat igényel.

A főépületben a 2. emeleten elhelyezkedő rendezvényterem és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló terek (előtér, jegypénztár, ruhatár, büfé, vizes helyiségek), ill. a 3. emeleten kialakítandó ötcsillagos étterem, és a hozzá tartozó terasz belsőépítészeti megformálása volt a program, a IV. épület földszintjén pedig egy háromcsillagos étterem és a két épület által közrezárt terasz tervezésére kaptunk megbízást.

A főépületben két fontos aspektus vezetett bennünket: egyrészről szervesülni a CET dinamikus külső tömegéhez és organikusan áramló tereihez, másrészről „puhává”, barátságossá tenni azokat. Az építészeti kialakítás által meghatározott alapvető térszervezésre reagál az általunk kialakított szabadon formált alaprajz, amely által ott nyertünk helyet, ahol arra szükség volt, ill. ott minimalizáltuk a belső tömegeket, ahol csak lehetett, hogy minél jobban érvényesüljön az épület nyitottsága.

 

CET 2 rendezvényterem előtér - Artfront Hungary
CET 2 étterem - Artfront Hungary
CET 2 tetőterasz - Artfront Hungary
 

 

Rendezvényterem (2. emelet - Event hall):
A rendezvényterem (event hall) három irányból közelíthető meg: az üzletek szintjéről két lépcső vezet fel, ezen kívül természetesen lifttel lehet feljutni, ezek viszont távol esnek egymástól. A terem 1050 fős, viszont ehhez képest a lobby tér kicsi, az építész tervekben nem szerepelt ruhatár, pénztár, raktár, ill. az esetleges előadók elhelyezését szolgáló öltözők. A speciális helyzetet a nagy tömeg mozgatásának megoldása generálja, így a funkciókat úgy szerveztük, hogy ahol torlódás lehet, ott teresedés legyen: a ruhatárakat a két vb. közlekedő mag közé telepítettük, mert a menekülési útvonal tisztán tartása miatt ez a terület mindenképpen szabadon hagyandó, viszont eléggé kieső, hogy ne legyen a központi lobby térből szem előtt.

A vécék bejáratait szintén „elrejtettük”, így a két lépcső határolta térben büfézve, ücsörögve csak a kemény vb. falakat körülölelő, lekerekített, törtvonalú falakat látja a látogató, amelyek költségkímélő vakolást és festést kapnak. Az öntött padló nagy kopás állóságú, és egyszerű kezelni vele a tér törtvonalú kapcsolatait. A teremben mobil kiállítási installációk, mobil színpad stb. kerül felépítésre az adott alkalmakhoz igazodóan. A fogadószerkezetek, világítás erre van felkészítve.

 

CET 2, rendezvényterem előtere - Artfront Hungary
CET 2 rendezvényterem előtér - Artfront Hungary
CET 2 rendezvényterem előtér - Artfront Hungary
 

 

A terem előtere (2. emelet):
Szabad alaprajzi kialakítású, áramló térképzés, vakolt sima félfényesre festett fehér falak, dió kiegészítő- és burkolóelemek, meleg színű mennyezet, szétszórt, a mozgási irányokat orientáló világítás, színes mobiliák, térbe álló és a falra festett információs rendszerek, műtárgyak…

Az 5*-os étterem (3. emelet):
Az étterem alaprajzi kialakítása a 2. emeleti rendszert folytatja, viszont részletgazdagságában, anyaghasználatában magasabb minőséget képvisel. A kétirányú megközelítés (lépcsőn és liften keresztül, amelyek a tér két végében helyezkednek el) meghatározta a funkcionális kialakítást. A térben szabadon formálva, szoborszerűen jelenik meg a bárpult, és a csigalépcső, amely a tetőteraszra ad közvetlen kapcsolatot. A nagymélységű tér miatt, a dunai panorámára való jobb rálátás érdekében többlépcsős „podeszt” rendszert terveztünk, hogy minden asztaltól biztosítsuk a kilátást. Több részre osztottuk a teret: a pult mögötti bárra, a homlokzati üvegfalak menti közlekedőkön lounge-ra és, félig elszeparált különtermekre, valamint központi étkező részre.

 

CET 2 étterem - Artfront Hungary
CET 2 étterem - Artfront Hungary
CET 2 étterem - Artfront Hungary

 

A terasz és a IV. épület – étterem (földszint):
A régi IV. raktárépület maradványában már egy alacsonyabb kategóriás éttermet terveztünk. A belső kialakítást meghatározta a magas belmagasság, a látszó régi vb. szerkezet és az 1,70 m magas ablakparapetek. A fogyasztóteret két részre osztottuk: a nagyobbikban a tér régi nagysága ad sajátos befeléforduló hatást, a másik, kisebb részt felemeltük, hogy az ablakokon ki lehessen látni, inkább kifelé tekint az ott ülő. Kevés anyaggal dolgoztunk, megmutatjuk az épület régi tégla falait és vb. szerkezetét.

[…]

 

CET 2 IV. épület - Artfront Hungary
CET 2 IV. épület - Artfront Hungary

 

CET 2 – Kiviteli terv
A kiviteli tervezés folyamata közel három hónapot vett igénybe, amelynek alapja a pályázati tervként benyújtott és a Bérlő által jóváhagyott vázlatterv volt. A program annyiban változott a pályázati/vázlattervhez képest, hogy a 3. emeleti 5*-os étterem helyén catering szintet alakítottunk ki, amely a 2. emeleti event hall előteréhez szorosan kapcsolódik, együtt működik vele.

Megformáltuk az event hall enteriőrjét: a zajvédelmet adó külső akusztikai héj és a belső teremakusztikai burkolat közé szerveztük a szellőzést, így eltakarva azt, ami lehetővé tette, hogy a teremben felfüggesztett három fix hídról megoldjuk a tér- és design világítását a teremnek: a hidakon RGB led-lámpákkal színezni lehet a belső palást felületét bármilyen kívánt színre, míg a térvilágítást csoportokban kapcsolható, fényerő szabályozható spot reflektorokkal oldottuk meg. A szakági tervezőkkel közösen felkészítettük a termet bármilyen rendezvény befogadására, az azokhoz szükséges ideiglenes installációk fogadására. Meghatároztuk a terem befogadó képességét és azt, hogy milyen rendezvények lebonyolítására alkalmas (előadások, divatbemutatók, elektroakusztikus koncertek, kiállítások, diszkó, stb.). Meghatároztuk továbbá a teremvezérlési elveket, elhelyeztük az ehhez- és a fény- és hangvezérléshez szükséges berendezéseket.

A teraszon álló IV. épületben kialakítottunk egy középkategóriás vizesblokkot a teraszon tartózkodó tömeg méreteihez viszonyítva, amely kisebb, engedélyköteles átalakításokat vonzott az eredeti tervhez képest. A IV. épület előtt, a teraszon terveztünk egy szezonálisan felállítható kétsoros grill- és italpultot, amely frontpultja a vendégek kiszolgálását végzi több pultossal, és fallal elhatárolva a mögöttes sorban lehetővé teszi a mosogatást, szinte minden pultálláshoz hozzárendelve. A pult fölött fix, szélálló, esővédő árnyékolót kellett kialakítani, amelynek tervezésénél az építészeti homlokzati struktúra volt az irányadó.

 

CET 3 előtér - Artfront Hungary
CET 3 előtér - Artfront Hungary
CET 3 előtér - Artfront Hungary
 

 

CET 3 – belsőépítészeti alternatívák a központi terekre
A vázlatterv a kiadott pályázati terv folytatásaképpen, az alaprajzi és műszaki tartalom bérlő által történt elfogadása után, elsősorban az event hall és előtere formai megjelenését vizsgálja alternatívákban.

Formai koncepciónknak két mozgatórugója volt: az egyik, hogy az event hall előtere közel 700 fő befogadására kell, hogy alkalmas legyen - ez a tömeg rendezvények alkalmával az event hallból egyszerre áramlik ki, és amikor ennyien tartózkodnak ott, elsősorban a tér mennyezetének, a négy tartópillérnek és lépcsőknek utólagos megformálása, és a bárpult szoborszerű megjelenése az, ami meghatározza a téri élményt. A másik tervezési faktor pedig a kapott tér gyenge adottságai voltak: az épület „non-standard” homlokzatának minősége nem köszön vissza a belső szerkezet kialakításában. Egyszerű, primitív raszter vb. pillérváz szerkezet, vb. sík födémek, alacsony belmagasság, ahol szükséges: erősítő gerendázat. Semmi esztétika. Ezen cserélgettük mi az öltözetet.

 

CET 3 bálna koncepció - Artfront Hungary

 

Három alternatívát dolgoztunk ki:
Első javaslatunk szerint az álmennyezet legyen sík egyedi- vagy gyártmány fémrács, amely fölé - mintegy nyitott vizuális síkot és az előtérrel azonos légteret adó háló fölé – elhelyezhető a térvilágítás és a gépészet.

Másodízben egy dinamikus, áramló, a cethal hasának mintázatát ideálképül vevő gipszkarton álmennyezetet javasoltunk, amely az event hallban folytatva akusztikai térfalként is működik a színpaddal szemben, valamint biztosítja a 3. emeleten elhelyezendő hang- és világításvezérlő pultjainak izgalmas megnyitását a terem felé.

Végül harmadik javaslatként egy – az épület struktúrájának geometriájából kiinduló – szabálytalan háromszögekből szerkesztett gúlákból álló álmennyezeti rendszert javasoltunk, amely gipszkartonból egyszerűen megépíthető és integráltan kezeli az oszlopok, a bárpult formai kialakítását is.

 

CET 3 grillpult - Artfront Hungary
CET 3 grillpult - Artfront Hungary
CET 3 grillpult - Artfront Hungary

 

Ebben a rendszerben jól elhelyezhető mind a térvilágítás, a kiemelő világítás és a gépészet is. Megoldja az event hallba belépve a teremakusztikai problémákat, a fény- és hangvezérlés kitekintését a terem felé, illetve formailag jól adaptálható a teraszon és a többi helyen kialakított alaprajzi és szerkezeti rendszerre – egységet képezve a teljes bérleményi területen.

Itt a színezés monokróm jellegű, a mennyezet világosszürke, a homlokzattal megegyező színű, csak a mobiliák színesek.

A háromból az utolsó az általunk „háromszög design”-nak nevezett kialakítás az, amely hozzáilleszthető a homlokzat háromszög rácsosztásához úgy, hogy nem konkurál vele, megoldja a tér esetlegességeit, el tudja tüntetni a bonyolult gépészetet és következetesen alkalmazható – végigvihető mind az event hallban, mind a 3. és 4. emeleten, de visszaköszön a földszinti teraszon megjelenő tárgyakon (grill és bárpult, árnyékoló rendszer stb.). Töredezettségét és bonyolultságát, amely a folyton változó karakterét adja, ellensúlyozza az egyszerű anyag-, és színhasználat.

 

 
CET 3 mosdó - Artfront Hungary
CET 3 mosdó - Artfront Hungary
CET 3 skyterasz - Artfront Hungary

 

Egy szórakozóhely egyik fő eleme a vizesblokkok „emlékezetes” karaktere, Furán hangzik, de az embereknek meghatározó. Elég megjegyezhetőt terveztünk: nincs szögletes fal, padlótól mennyezetig vibráló, lüszteres mozaik (nemenként különböző színű), egyébként alapvetően sötét tónusú terek, kiemelő világítás.

A fentieken kívül javaslatot tettünk a földszinti grillteraszon szökőkút, vízfelület, vagy párásítás elhelyezésére, továbbá tervezés alatt állt a terasz dísz- és térvilágítására, a Soroksári út felé történő hangvédelmet adó falak kialakítása, és egy ideiglenes színpad elhelyezéséhez szükséges felszereltség kialakítása. Több javaslatot adtunk a teraszon bonyolítható események telepítési- berendezési sémáira annak világítási koncepciójával együtt.

Göbölyös Kristóf


projekt neve: CET  Budapest – egyes bérleményi területek belsőépítészeti tervezése
vezető tervező: Göbölyös Kristóf
belsőépítész munkatársak: Bakó Attila, Cseh Kálmán, Csóka Bálint, Kovács Dénes
belsőépítész tervező cég: Artfront Hungary építész, belsőépítész műterem
táj és kertépítész konzulens: Kuhn András - Garden works Kft.
audio- vizuális konzulens: Járfás Zoltán - AV Control Hangtechnikai és szolgáltató Kft.
vízgépészeti konzulens: Karlóczai Péter - Technoconsult Kft.
épületgépészet: Tímár Andor, Horváth Dániel  - Hopferwieser Kft.
erős- és gyengeáram, hatásvilágítás: Üveges Zoltán, Fehér Szabolcs - Hopferwieser Kft.
akusztika, zaj- és rezgésvédelem, elektroakusztika, teremakusztika: Fürjes Andor - AQRATE Kft.
rendezvénytermi konzulens: Pusztai Ramóna
tűzvédelmi konzulens: Takács Lajos - Szimma Kft.
sprinkler: Mátéfi Csaba -  Hopferwieser Kft.
tűzjelző tervezés: Szedlár György - Hopferwieser Kft. -
gépészeti akusztika: Pintér János - Delta Expert Kft.
konyhatechnológia: Fehér Zoltán, Rátonyi Árpád - Agrikon Alfa Kft.
építésztervezés: ONL Hungary Kft.
tervezés éve: 2009. november
bruttó szintterület: 5300 m2
építtető/megbízó: Stratus Project Kft., Cet Event Kft.
bonyolító: Stratus Project Kft.

 

 

9 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »